Bezoek Wilders aan Vlaams Belang: veel politie, geen incidenten
Geert Wilders in Antwerpen. Foto: Joris Herregods
Vanop het Zuid in Antwerpen is Geert Wilders zondagmiddag weer vertrokken na zijn bezoek aan Antwerpen. De Nederlandse politicus (PVV) kwam de campagne van het Vlaams Belang voor de gemeenteraadsverkiezingen ‘een duwtje geven’.

Wilders stapte om 10.50 uur aan het Theaterplein uit de de wagen, terwijl de ‘Vogelenmarkt’ in volle gang was. Hij werd begroet door Vlaams Belang-lijsttrekker Filip Dewinter. Samen trokken ze naar het karakollenkraam. 'Ik heb de zon meegebracht', grapte de Nederlander.

Het hele evenement was door het Ocad onder veiligheidsniveau 3 - op een schaal van 4 - geplaatst. Dat had het kabinet-Jambon zaterdag al bevestigd. Voor het hele land geldt al sinds begin dit jaar niveau 2, maar op gevoelige plaatsen of voor bepaalde evenementen is niveau 3 nog van toepassing. Dat betekent dat er strenge veiligheidsmaatregelen gelden voor de plaats en tijdens de duur van het evenement.

Hekken, waterkanon en helikopter

De politie had met hekwerk de markt op het Theaterplein afgebakend. Aan de ingangen hielden agenten toezicht op de bezoekers. Achter de hoek stonden het waterkanon en versterking klaar voor het geval er incidenten zouden zijn. Er hing ook een politiehelikopter boven de drukbezochte markt, die ook bekend is vanwege de vele Nederlanders die er graag komen kuieren.

Na zijn bezoek aan de markt, waar hij uitgebreid de tijd nam voor foto’s met aanhangers, ging Wilders met de auto naar het Zuid. Op de Leopold De Waelplaats legde hij bloemen neer aan het beeld van Willem van Oranje en Marnix van Sint-Aldegonde. Daar hield hij nog een toespraak, net als Dewinter trouwens, om daarna weer te vertrekken.

Bij het bezoek werd ook Marjon Jongbloed voorgesteld, een Nederlandse inwoner van Antwerpen die op de zesde plaats staat voor Vlaams Belang in de komende gemeenteraadsverkiezingen. 'Zij is in feite een kandidaat van Geert Wilders op onze lijst', zegt Dewinter.

Cartoonwedstrijd

Wilders ligt al de hele week onder vuur omdat hij een cartoonwedstrijd met prenten van de profeet Mohammed wilde organiseren. Volgens de islam is het verboden om de profeet af te beelden. De wedstrijd lokte grote demonstraties uit in Pakistan en in Nederland werd een man opgepakt die dreigde met een aanslag tegen de PVV-leider. Wilders zag uiteindelijk af van zijn plannen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig