Verdachte van incident station Aarschot ontkent racistisch motief

De 35-jarige man die een zwarte tiener op de sporen duwde in het station van Aarschot ontkent dat hij uit racisme handelde. De raadkamer heeft beslist dat hij zeker nog een maand in de cel moet blijven.

De verdachte is in Leuven voor de raadkamer verschenen. Volgens de advocaat van de dertiger ging het niet om racisme, maar om een uit de hand gelopen discussie.

‘Volgens mijn cliënt had hij helemaal geen racistisch motief en heeft hij enkel in een impuls gehandeld tijdens een uit de hand gelopen discussie’, zegt advocaat Karel Claes. ‘Hij zou die jongeman een vraag gesteld hebben, waarop die jongen, volgens mijn cliënt, op agressieve en onbeleefde manier heeft gereageerd, waarna de ruzie ontaard is.’

De dertiger zou diep onder de indruk van het hele gebeuren zijn, aldus Claes. ‘Hij is vooral diep onder de indruk van de omvang die het incident heeft genomen. Plots wordt hij beschouwd als een kernracist die symbool staat voor alle problemen in onze samenleving, maar dat is hij zeker niet.’

Jonas V. maakte deel uit van een groepje dat zondagnamiddag op het perron van het station van Aarschot een zwarte jongen van 15 jaar uitdaagde en hem daarbij racistische opmerkingen naar het hoofd slingerde. De toon werd snel grimmiger en de woordenwisseling ontaardde in een gevecht toen de 35-jarige man de jongen plots vastgreep en op de sporen gooide. Het slacht­offer liet echter niet begaan en er ontstond een vechtpartij op de sporen.

Op basis van videobeelden werden drie verdachten geïdentificeerd. De drie verdachten werden in verdenking gesteld voor opzettelijke slagen en verwondingen met racistisch motief.