Juncker: ‘EU zal antwoorden op Amerikaanse heffingen op auto’s’
Juncker op bezoek bij Trump eind juli. Foto: REUTERS

Als Washington komt met heffingen op Europese auto’s, dan zal Brussel daarop antwoorden met taksen op Amerikaanse auto’s. Dat heeft Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, vrijdag gezegd in een interview met de Duitse omroep ZDF.

Daarmee lijkt de nog maar enkele weken gesloten wapenstilstand in de handelsoorlog tussen de EU en de VS opnieuw bedreigd. In een interview met Bloomberg had de Amerikaanse president Donald Trump donderdag gezegd dat het Europese aanbod ‘niet goed genoeg’ is.

‘Met president Trump hebben we een soort van wapenstilstand afgesproken, wat betreft nieuwe heffingen op auto’s’, legde Juncker aan ZDF uit. Eind juli reisde hij af naar Washington in een poging om een handelsoorlog in te dijken. ‘Zoals dat met wapenstilsanden kan gebeuren, zijn ze soms in gevaar, maar ze worden gerespecteerd’, aldus nog Juncker.

‘Bijna zo erg als China’

Toch wordt er opnieuw gevreesd voor een escalatie van de handelsoorlog. De EU had de Verenigde Staten voorgesteld de invoerbelastingen voor auto’s wederkerig tot nul te herleiden, maar dat volstaat dus niet voor Trump. ‘De EU is bijna zo erg als China, alleen kleiner’, zei Trump donderdag. ‘Hun consumenten hebben de gewoonte hun auto’s te kopen, niet de onze.’ Het is bekend dat Trump zich vaak ergert aan Mercedessen in de straten van New York.

De Europese commissaris voor Handel, Cecilia Malmström, had eerder donderdag het bewuste voorstel op tafel gelegd. De EU is bereid ’onze autobelastingen te reduceren tot nul als de VS hetzelfde doet’, zei ze.