RECEPT. Peanut butter jelly met kersen en verloren brood
Foto: rr
Het favoriete zomerrecept met fruit van Tomek Mroszczak, chef in de Gentse bierbar Ganzerik en restaurant Een Twee Vijf. ‘Toen ik op een nacht laat thuiskwam van het werk, maakte ik voor mezelf een cracotte met de bekende peanut butter jelly-combinatie van pindakaas en confituur. Dat smaakte zó dat ik mezelf voornam om rond die combinatie een dessert te ontwikkelen.'

INGREDIËNTEN (VOOR 4 PERSONEN):

2 el pindakaas
2 el kersenconfituur
4 bolletjes vanille-ijs
Enkele blaadjes verbena

Voor het kersengranité:
250 g kersensap
100 g rodewijnstroop (50/50 rode wijn en suiker)
20 g gin
Sap van 2 limoenen
50 g water

Voor de pindaschilfers:
200 g witte chocolade
100 g cacaoboter
150 g pindakaas
80 g gezouten pinda’s

Voor de gemarineerde kersen:
250 g kersen
80 g amaretto

Voor het verloren brood:
4 sneetjes brioche
2 eieren
60 g suiker
60 g melk
40 g amaretto

BEREIDING:

1. Voor het kersengranité: meng alle ingrediënten, vries in en roer af en toe om terwijl het mengsel bevriest.

2. Voor de pindaschilfers: verwarm de cacaoboter in een kookpotje op het vuur. Voeg wanneer de boter warm is de andere ingrediënten toe en roer los tot een homogeen mengsel. Vries het mengsel in zodat je er met een lepel makkelijk schilfers van kunt schrapen.

3. Voor de gemarineerde kersen: ontpit de kersen en trek ze vacuüm met de amaretto, zodat de smaak in de kersen kan trekken.

4. Maak het verloren brood wanneer je het dessert serveert. Klop alle ingrediënten los in een mengkom. Laat het brood even weken en bak het goudbruin in een pan met een klontje boter.

5. Besmeer het verloren brood met een laagje pindakaas en kersenconfituur en leg het op de bodem van een diep bord. Leg hierop enkele gemarineerde kersen en een bolletje vanille-ijs. Strooi er de pindaschilfers over. Werk af met het kersengranité en enkele blaadjes verbena.