Aung San Suu Kyi mag Nobelprijs voor de vrede houden
Aung San Suu Kyi Foto: AP

Nobelprijswinnares en activiste Aung San Suu Kyi krijgt veel kritiek voor de manier waarop haar regering omging met de Rohingyacrisis, die volgens de Verenigde Naties (VN) een poging tot volkerenmoord was.

De VN verwijt de regering van Aung San Suu Kyi ervan jarenlang haatpropaganda te hebben laten circuleren tegen de Rohingya, en ook documenten te laten verdwijnen. Aung San Suu Kyi won de Nobelprijs in 1991 voor haar gevecht voor de democratie in Myanmar. Ondanks de kritiek heeft het nobelprijscomité besloten om de Nobelprijs niet in te trekken.

‘Het is belangrijk om te weten dat een Nobelprijs, of het nu voor fysica, literatuur of vrede is, toegekend wordt voor een daad in het verleden’, zei Olav Njoelstad van het Noorse nobelcomité.

De hele wereld hoopte dat Aung San Suu Kyi de situatie van de Rohingya ter harte zou nemen, maar de regeringsleider verschuilde zich achter het argument dat het leger nog altijd de echte macht heeft in Myanmar. Toch was er ook een electoraal motief. Haar kiezers zien Rohingya veelal als terroristen of ongewenste migranten. Een deel van haar achterban zou het niet waarderen wanneer ze het zou opnemen voor de islamitische Rohingya-minderheid.

Voor haar stilte rond de etnische zuivering verloor Aung San Suu Kyi al zeven westerse eretitels, onlangs nog de Freedom of Edinburgh Award. Ook toen ze die eretitels kreeg, zweeg Suu Kyi over de gediscrimineerde minderheden. Aung San Suu Kyi leidt de regering als ‘adviseur van de staat’, omdat ze door een bepaling in de grondwet geen president kon worden.

Crisis

Bijna 700.000 Rohingya-moslims vluchtten vorige jaar naar Bangladesh, nadat het leger van Myanmar op 25 augustus een offensief had gelanceerd tegen vermoedelijke Rohingya-militanten in het noorden van de staat Rakhine. Het leger ontkent de beschuldigingen van mensenrechtenschendingen - zoals standrechtelijke executies, seksueel misbruik en verkrachting. In hun eindrapportzeggen onderzoekers van de VN dat de ­vernietigings- en verkrachtingscampagne uit 2017 een poging tot volkerenmoord op de Rohingya was.

De islamitische Rohingya zijn met zo’n 1,1 miljoen in Myanmar, maar vormen een moslimminderheid in het boeddhistische Myanmar. Ze worden door de regering niet erkend als bevolkingsgroep en hebben de status van illegale immigranten. De voorbije 50 jaar kwam het geregeld tot confrontaties tussen het leger en de rebellenbeweging ­Arsa (Arakan Rohingya Salvation Army).

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig