Nederland wil suikervrije dranken goedkoper maken
Foto: Getty Images

De Nederlandse overheid is van plan om de verbruiksbelasting te schrappen bij suikervrije dranken en bronwater, waardoor die goedkoper worden voor de consument. Dat blijkt althans uit een uitgelekt preventieakkoord dat de Nederlandse krant AD kon inkijken.

In plaats van een suikertaks te heffen op ongezonde dranken, wil de Nederlandse overheid gezonde(re) varianten goedkoper maken, om zo overgewicht bij zijn bevolking aan te pakken. Concreet zouden bronwater en suikervrije dranken worden vrijgesteld van verbruikersbelasting, zo staat in een concept van het nationaal preventieakkoord over overgewicht. Volgens AD scheelt dat bijna negen cent op een liter cola light of mineraalwater.

Het is een van de maatregelen om de Nederlanders vaker naar gezonde producten te doen grijpen, en zo tegen 2040 het percentage mensen met (zwaar) overgewicht terug te brengen naar het niveau van 1995. ‘Als we niets doen laat de trend zien dat in de komende 22 jaar 62 procent van de volwassen Nederlanders zou kunnen gaan kampen met overgewicht’, klinkt het in het preventieakkoord.

Hoe de regering die gedeeltelijke afschaffing van de verbruikersbelasting wil opvangen, is niet duidelijk. In 2017 leverde de verbruiksbelasting op alcoholvrije dranken ruim 250 miljoen euro op.

Andere maatregelen in het preventieakkoord gaan over een nieuw voedsellogo, het bannen van reclame met tekenfilmfiguren en afspraken met horeca over onder andere voedselporties. Het gehele nationale preventieakkoord, waar naast overgewicht ook word gefocust op roken en alcoholgebruik, wordt eind oktober officieel voorgesteld.