Engeland gaat verkoop energiedranken aan kinderen verbieden
Energiedranken zitten bomvol cafeïne en suiker. Foto: hbvl

De Britse regering gaat de verkoop van energiedranken aan kinderen aan banden leggen uit bezorgdheid voor de negatieve gezondheidseffecten.

De Britse regering laat onderzoeken hoe ze een verbod kunnen doorvoeren. De belangrijkste kwestie die moet worden uitgeklaard, is of het verbod van 16 of 18 jaar moet gelden. ‘Het is geen kwestie van of we het verbod invoeren, maar hoe we dat gaan doen’, zegt een regeringsbron aan The Guardian.

Negatieve effecten

Energiedranken zoals Red Bull en Monster bevatten veel cafeïne en dat wordt gelinkt aan en aantal gezondheidsproblemen bij kinderen, zoals hoofdpijn, buikpijn, hartkloppingen, angststoornissen, hyperactiviteit en slaapproblemen.

Het verbod zou enkel gelden voor energiedranken die 150 mg cafeïne per liter of meer bevatten. Een blikje Red Bull van 250 ml bevat 80 mg cafeïne, drie keer zoveel als Coca-Cola. Monster Energy, vaak in blikjes van 500 ml verkocht, bevat 160 mg cafeïne. Energiedranken bevatten vaak ook veel meer suiker dan frisdranken. En suiker is een van de voornaamste oorzaken van obesitas.

De regering schat dat de consumptie in het Verenigd Koninkrijk 50 procent hoger ligt dan elders in Europa. Sommige grote winkelketens verbieden de verkoop al aan jongeren onder de 16 jaar, maar andere winkels bieden ze dan weer spotgoedkoop aan.

Obesitas

Premier Theresa May zegt dat het verbod gelinkt is aan de strijd tegen obesitas bij kinderen. ‘Duizenden jongeren drinken regelmatig energiedranken, vaak omdat ze goedkoper zijn dan frisdranken’, zegt ze.

Twee derde van Britse kinderen tussen 10 en 17 jaar en een kwart van de zes- tot negenjarigen consumeren volgens de regering energiedranken.

Het verbod zou enkel in Engeland gelden. Wales, Schotland en Noord-Ierland mogen zelf hun beleid daarrond bepalen. In april is al een suikertaks op frisdranken ingevoerd in het Verenigd Koninkrijk.

Wat met België?

De consumptie van energiedrankjes door jongeren baart experts ook bij ons zorgen. Uit onderzoek van kindergastro-enteroloog Thierry Devreker (UZ Brussel), blijkt dat ruim 15 procent van de ondervraagde jongeren tussen 11 en 19 jaar dagelijks een energiedrank nuttigt. 0,7 procent van de tieners zegt er meer dan drie per dag te drinken. ‘Dat klinkt als een kleine groep, maar in absolute aantallen gaat het toch om een hele groep die dagelijks een toxische dosis cafeïne binnenkrijgt.’

Een verbod in België is niet aan de orde. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) liet al meermaals optekenen dat ze meer gelooft in sensibilisering van jongeren dan in een strikt verbod.