Franstalige partijen willen partij Islam verbieden
Redouane Ahrouch, de oprichter van de partij Islam Foto: ISOPIX

Vier Franstalige partijen, PS, MR, CDH en Défi, dienen wetsvoorstellen in om de partij Islam te laten verbieden.

Amélie Pans, de lijsttrekster van MR in Sint-Lambrechts-Woluwe, kreeg onlangs een wel heel verregaande bedreiging te lezen op de Facebook-account van haar partij in Woluwe. Philippe Latteur, de lokale lijsttrekker van de partij Islam, waarschuwde haar dat ze wel eens sneller gestenigd zou kunnen worden dan ze dacht.

Pans heeft daarop klacht ingediend bij het gerecht, maar de zaak doet ook de discussie over de partij Islam oplaaien. De controverse rond Islam laaide dit voorjaar al op omdat de partij de sharia wil invoeren en mannen en vrouwen wil scheiden op de bus. N-VA wilde de partij daarom laten verbieden.

Dat is nu wat de Franstalige partijen echt proberen. PS, MR, CDH en Défi hebben al voorstellen ingediend om partijen die tegen de democratie, rechten en vrijheden zijn gekant en oproepen tot geweld, te verbieden, schrijft de krant Le Soir. Défi en MR willen daarvoor de grondwet aanpassen. CDH denkt dat het met een gewone wet kan. Maar hoe dan ook is het te laat om de partij nog te verhinderen aan de gemeenteraadsverkiezingen van oktober te laten meedoen.

Islam bestaat al sinds 2012 en haalde één gemeenteraadslid in Anderlecht en één in Molenbeek, met ongeveer vier procent van de stemmen. Bij de Brusselse en de Kamerverkiezingen bleef de partij steken op 2 procent.