Regio in Nieuw-Zeeland wil katten bannen
Themabeeld Foto: REUTERS

De raad van de Nieuw-Zeelandse regio Omaui heeft een voorstel ingediend om katten als huisdieren te verbieden. Het ‘pest plan’ moet ervoor zorgen dat de inheemse vogels en planten terug de overhand krijgen.

Als het plan wordt goedgekeurd moeten alle katten gesteriliseerd worden en een microchip krijgen. Wanneer een kat sterft, mag het baasje die niet vervangen.

‘Wij zijn geen kattenhaters’, zegt John Collins van de Omaui Landcare Trust aan Newshub. ‘Maar dit is geen plaats voor katten.’ In de regio van Omaui zijn veel inheemse planten en vogels te vinden. ‘Als katten in natuurgebied terechtkomen, vangen ze de vogels en eten ze insecten of reptielen. Dat richt veel schade aan’, aldus Collins.

Nieuw-Zeeland wil tegen 2050 alle niet-inheemse roofdieren verbannen met als doel inheemse diersoorten beter te beschermen. Zo wil het land komaf maken met onder andere ratten, buidelratten en hermelijnen . Het plan werd in 2016 voorgesteld, maar nu wordt ook naar katten gekeken. Die diersoort ligt onder vuur omdat ze op inheemse vogelsoorten jagen.