‘Marc Dutroux bereid tot dialoog met nabestaanden’
Foto: blg

Marc Dutroux zegt antwoorden te willen geven aan de nabestaanden van zijn slachtoffers, als zij vragen voor hem zouden hebben. Dat staat in de brief die Dutroux onlangs stuurde naar zijn slachtoffers en woensdag is aangekomen bij onder meer de vroegere advocaat van Paul Marchal.

De brief is geschreven door Bruno Dayez, de advocaat van Dutroux. ‘Dutroux heeft me verzekerd dat hij jullie nooit meer uit eigen beweging zal contacteren, maar dat hij bereid is jullie te antwoorden als jullie hem willen bevragen’, zo staat in het schrijven.

De advocaat erkent in het vier pagina’s tellende document verder nog dat de nabestaanden terecht rekenschap vragen en antwoorden willen. Hij zegt dat hij hun pijn begrijpt en dat hij hen vooral geen verdere schade wil berokkenen.

‘Ik wil geen polemiek starten en ook geen wonden openrijten. Maar ik wil wel - op een bescheiden manier - mijn steentje bijdragen om de wonden te laten helen’, schrijft de raadsman van Dutroux. ‘Het is intussen 22 jaar geleden dat mijnheer Dutroux gearresteerd werd (...) en tot op vandaag bleef iedereen ommuurd door pijn en stilte en leek elke vorm van communicatie ondenkbaar. Ik kan me natuurlijk niet voorstellen dat we elkaar gaan opzoeken: ik ben niet naïef en wil ook niet provoceren’, gaat Dayez voort. ‘Het starten van een dialoog, onder welke vorm dan ook, lijkt me niet onmogelijk, noch schadelijk.’

Dutroux zit al 22 jaar opgesloten, maar het is voor het eerst dat hij rechtstreeks contact opneemt met zijn slachtoffers en hun nabestaanden. Ook tijdens het proces betuigde hij geen spijt en toonde hij amper bereidheid tot medewerking aan het gerecht.

Vervroegde vrijlating

De slachtoffers zien in de brief dan ook vooral een strategie van Dutroux om ooit nog vervroegd vrij te kunnen komen. Om daarvoor in aanmerking te komen, moet hij beantwoorden aan verschillende voorwaarden. Drie van de vijf voorwaarden gaan rechtstreeks over de slachtoffers, onder meer over hoe Dutroux zich tegenover hen verhoudt.

‘Deze brief dient enkel om de procedure voor de strafuitvoeringsrechtbank voor te bereiden’, zegt Georges-Henri Beauthier, de advocaat van Laetitia Delhez en Jean-Denis Lejeune. ‘Ik zou willen dat dit soort discussies voor de rechtbank gebeurt, en niet in de media. Ik hou niet van de stroperige toon van deze brief.’

'Pestgedrag'

Paul Marchal, vader van slachtoffer An, reageert tegen persagentschap Belga heel kort op de brief. ‘Na 23 jaar wordt het tijd dat het circus stopt. Wij doen er niet meer aan mee.’

Carine Russo, de moeder van de vermoorde Mélissa, had eerder al gezegd niet van plan te zijn om de brief van Dutroux ook effectief te lezen. Ze sprak van ‘pestgedrag’ door de advocaat van Dutroux.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in