Honderden Pakistanen betogen tegen Geert Wilders
Foto: EPA-EFE

In de Pakistaanse hoofdstad Islamabad betogen honderden mensen tegen een cartoonwedstrijd van de rechts-populistische Nederlandse politicus Geert Wilders (PVV). De demonstranten eisen dat de regering de diplomatieke betrekkingen met Nederland verbreekt.

Wilders wil later dit jaar in Nederland een cartoonwedstrijd over de profeet Mohammed houden. Hij zegt dat hij honderden inzendingen heeft ontvangen. De wedstrijd moet plaatsvinden in een afgesloten deel van de Tweede Kamer in Den Haag.

De Pakistaanse mars tegen dat initiatief is georganiseerd door de radicaal-islamitische partij Tehreek-e-Labbaik (TLP). De actievoerders vinden de cartoonwedstrijd ‘godslasterlijk’. De Pakistaanse regering heeft de ambassadrice van Nederland vorige week al op het matje geroepen over het ‘verschrikkelijke en schandelijke plan’.

Filmpje op Facebook

De aangekondigde cartoonwedstrijd beroert ook in Nederland de gemoederen. Dinsdag pakte de Nederlandse politie in het Centraal Station in Den Haag een 26-jarige man op die in een filmpje op Facebook met een aanslag op Geert Wilders zou gedreigd hebben. Minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus noemde het filmpje woensdag ‘weerzinwekkend’.

De minister wil niet zeggen hoe serieus het dreigement was, maar hij neemt het hoe dan ook ernstig omdat ‘de persoonlijke veiligheid’ van Wilders en daarmee ook ‘de vrije democratie’ in het geding is.

Honderden Pakistanen betogen tegen Geert Wilders
Foto: AP