AfD en Pegida plannen samen demonstratie in Chemnitz
Extreemrechtse betogers overrompelden de plaatselijke politie zondag en maandag in Chemnitz. Foto: AFP

De extreemrechtse partij Alternative für Deutschland (AfD) en de anti-islambeweging Pegida gaan na de gewelddadige dood van een 35-jarige Duitser in Chemnitz gezamenlijk demonstreren. Zaterdag willen ze samen ‘Daniel H. en alle slachtoffers van de gedwongen multiculturalisering van Duitsland herdenken’.

Op de Facebookpagina van de AfD-afdeling in Saksen roepen de regionale partijvoorzitters Jörn Urban (Saksen), Björn Höcke (Thüringen) en Andreas Kalbitz (Brandenburg) op om zaterdag vanaf 17 uur samen met hen in een stille optocht door het Oost-Duitse Chemnitz te trekken. Ze willen zo Daniël H. herdenken, die zaterdag werd doodgestoken. Een Irakees en een Syriër zijn voor de feiten opgepakt.

Eerder had federaal AfD-voorzitter Jörg Meuthen gezegd dat de AfD geen xenofobe gemoederen in Chemnitz wil aanwakkeren. ‘We gieten geen olie op het vuur, maar er is een sombere stemming in het land die maar al te gegrond is’, zei hij in het radioprogramma SWR Aktuell.

Extreemrechtse relschoppers hebben de plaatselijke politie zondag en maandag al voor problemen gesteld in Chemnitz. Maandag kwamen meer dan 5.000 betogers opdagen en enkele honderden linkse tegenbetogers.

De pas in 2013 opgerichte AfD is de derde grootste partij in het federaal parlement. In Saksen werd ze bij de algemene verkiezingen van 2017 zelfs de grootste partij. De beweging Pegida (Patriottische Europeanen tegen de islamisering van het Avondland) ontstond in 2014 in de Saksische hoofdstad Dresden. In maart van dit jaar besloot het AfD-partijcongres dat partijleden mochten deelnemen aan manifestaties van Pegida.