Leterme: 'Nooit ambitie gehad Idea langer dan vijf jaar te leiden'
Foto: Belga
De lidstaten die aangesloten zijn bij Idea, de internationale organisatie die democratie promoot, zijn het onderling oneens over de toekomst van topman Yves Leterme (CD&V). Die reageert dat hij nooit de ambitie heeft gehad om langer dan vijf jaar aan te blijven.

Volgens de Zweedse krant Om världen is er tijdens een buitengewone bestuursvergadering vrijdag grote discussie ontstaan over de toekomst van secretaris-generaal Leterme. Die ligt onder vuur wegens zijn autoritaire bestuursstijl.

De raad van lidstaten heeft een besluit over het verlengen van het mandaat van Leterme of het aanwerven van een nieuwe secretaris-generaal uitgesteld. Het is onduidelijk of Leterme na een eventuele beslissing om hem te vervangen onmiddellijk moet opstappen of dat hij kan blijven tot zijn contract volgende zomer afloopt.

In dat laatste geval is er geen probleem. ‘Ik heb nooit de ambitie gehad om langer dan vijf jaar bij Idea te werken’, reageert Leterme zelf. ‘Ik heb dat eergisteren nog bevestigd aan de lidstaten.’

'Enorme tekortkomingen'

Zweden, initiatiefnemer en grootste bijdrager van Idea, is grootste criticus van Leterme. ‘Ik zie enorme tekortkomingen en word erg van streek door een leiderschap dat op deze manier werkt’, zei staatssecretaris Eva Svedling aan Om världen. Zweden heeft voorlopig zijn bijdrage aan Idea bevroren.

In mei lekte uit dat ­ex-premier Yves Leterme de Belgische belastingen op zijn loon liet terugbetalen door Idea. De landen/­leden die Idea steunen, konden daar niet mee lachen en vroegen consultant KPMG om de organisatie door te lichten. KPMG laakte in zijn rapport de manier waarop Yves Leterme de orga­ni­satie leidt. De consultant maakt ook gewag van pest­gedrag en discriminatie.

Wel oordeelde KPMG dat het dossier rond de terugbetalingen aan Leterme 'in alle integriteit en juridisch correct werd behandeld'. De consultant stipte ook aan dat het niet de eerste keer is dat er bij Idea een belastinggeschil opduikt dat leidt tot terugbetaling, al was het nooit eerder de secretaris-generaal die geld teruggestort krijgt.

Leterme reageert dat de audit niet zozeer negatief is over hemzelf, maar wel over de lidstaten. ‘Ik sta erop dat alle lidstaten hun financiële verplichtingen nakomen’, zegt hij. ‘Ook Zweden.’

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig