Verenigde Naties: 'Zwaarste vluchtelingencrisis in Zuid-Amerika ooit'
Gevluchte Venezolanen steken de grens tussen Colombia en Ecuador over Foto: AFP

Zuid-Amerika maakt volgens de Verenigde Naties de grootste vluchtelingencrisis mee uit zijn geschiedenis. De Braziliaanse regering heeft soldaten naar de grens met buurland Venezuela gestuurd, in Peru is de noodtoestand afgekondigd in twee noordelijke provincies.

Honderdduizenden Venezolanen zijn de voorbije maanden uit hun thuisland op de vlucht geslagen voor honger en ellende. Volgens de Verenigde Naties verlieten al 2,3 miljoen inwoners Venezuela. Ze gaan vooral naar hun buurlanden.

Daardoor staan sommige regio’s onder toenemende druk. Tien dagen geleden werden in het noorden van Brazilië vluchtelingen aangevallen. Daarom worden nu militairen ingezet in de noordelijke staat Roraima, om de veiligheid van de vluchtelingen te garanderen.

Vorige week voerde ook Peru al scherpere inreisvoorwaarden in voor Venezolanen. Duizenden Venezolanen probeerden daarom Peru te bereiken nog voor de nieuwe regels van kracht zouden worden. Het land kondigde voor zestig dagen de noodtoestand af in de districten Tumbes, Aguas Verdes en Zarumilla, omdat volgens de regering de volksgezondheid er in gevaar is. Het is onduidelijk welke maatregelen zullen genomen worden onder de noodtoestand. Evenmin deelde Peru mee wat de precieze risico's zijn.

Ook in Colombia kwamen al enorme aantallen vluchtelingen toe. De afgelopen 15 maanden arriveerden al een miljoen Venezolanen in buurland Colombia. En er dreigen er nog meer te stranden omdat Ecuador besliste enkel vluchtelingen met een paspoort binnen te laten. Slechts weinig Venezolanen hebben daarvoor de juiste identiteitspapieren.

Op zoek naar gemeenschappelijk beleid

Colombia en Peru zullen informatie uitwisselen over de honderdduizenden vluchtelingen uit Venezuela die ze ontvangen. Het is een eerste stap naar een regionale aanpak vluchtelingencrisis. Ecuador organiseert dan weer op 3 en 4 september een regionale top over de migratiegolf. Op de top zijn dertien landen uitgenodigd. 

Met het uitwisselen van informatie willen de landen vermijden dat de vluchtelingen steun krijgen in verschillende landen. Volgens Christian Krüger, directeur van de Colombiaanse migratiedienst, riskeren anders andere Venezolanen in de kou te blijven staan.