Noodnummer 1722 opnieuw geactiveerd
Themabeeld warmteonweer Foto: Peter Malaise

Binnenlandse Zaken heeft woensdag opnieuw het telefoonnummer 1722 voor niet-dringende brandweeroproepen geactiveerd. Aanleiding zijn de regen- en onweersbuien die het KMI heeft afgekondigd, al zegt de activering van het nummer niets over de ernst van het onweer.

Het aparte nummer moet ervoor zorgen dat het noodnummer 112 enkel wordt gebeld indien iemand (potentieel) in levensgevaar is en dus niet overbelast raakt door minder dringende oproepen.

Sinds 1 augustus 2017 bel je best naar het nummer 1722 tijdens storm of wateroverlast als je de brandweer nodig hebt, maar niemand (potentieel) in levensgevaar is. Het is de FOD Binnenlandse Zaken die het nummer activeert, op basis van waarschuwingen van het KMI.

Op termijn is het de bedoeling om van 1722 een permanent beschikbaar nummer te maken.

Code geel

Van 8 uur tot 21 uur geldt in alle Vlaamse provincies en in Brussel code geel. Over het noorden en het centrum van het land valt er veel regen en soms intense buien, aldus het KMI. Over het zuiden vallen er intense onweerachtige buien met kans op hagel en windstoten. Plaatselijk is 20 tot 40 liter neerslag per vierkante meter mogelijk.

Woensdag neemt de bewolking toe vanaf de Franse grens en de kust met regen of buien. Plaatselijk valt er veel regen. In de Ardennen trekken vrij intense onweersbuien vanaf de Franse grens over met kans op hagel en windstoten. Over het noordoosten blijft het waarschijnlijk nog droog tot de middag met enkele opklaringen. De maxima schommelen van 18 graden in het westen tot 24 graden in de Kempen. De wind is eerst zwak en veranderlijk, later wordt hij matig uit noordwestelijke richtingen.

Woensdagavond valt er nog regen met kans op onweer in het oosten van het land. Later op de nacht wordt het droger vanaf het westen met enkele opklaringen maar ook nog kans op een bui. De temperaturen dalen naar 11 tot 15 graden bij een meestal matige noordwestenwind.