Rusland mobiliseert 300.000 militairen voor oefening: ‘Gerechtvaardigd’
archiefbeeld. Foto: REUTERS

Het Russische leger houdt volgende maand de grootste militaire oefening sinds het einde van de Sovjet-Unie. De manoeuvres, waar ook China aan deelneemt, baren vooral Japan zorgen.

Tussen 11 en 15 september zullen in het centrum en het oosten van Rusland bijna 300.000 soldaten, meer dan 1.000 militaire vliegtuigen, twee vloten van de marine en alle luchteenheden van het Russische leger deelnemen aan ‘Vostok-2018’ (Oosten-2018). Ook militaire eenheden uit China en Mongolië nemen deel aan de militaire oefening.

Volgens de Russische minister van Defensie, Sergei Shoigu, gaat het om de grootste militaire manoeuvres sinds ‘Zapad-81’ (Westen-81), die door de Sovjet-Unie werd georganiseerd in 1981. ‘Er zullen delen van die oefening herhaald worden, maar dan op grotere schaal.’

Gevraagd of het verantwoord is om in de huidige economische omstandigheden zoveel geld uit te geven aan militaire oefeningen, noemde Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov de manoeuvres ‘essentieel’. ‘De huidige internationale situatie, die vaak agressief en vijandig is ten opzichte van ons land, maakt dat die gerechtvaardigd zijn.’

Japan ongerust

Een land dat alvast niet opgetogen zal zijn over de Russische plannen, is Japan. De bondgenoot van de Verenigde Staten klaagde eerder al over een uitbreiding van de Russische militaire aanwezigheid in het Verre Oosten. Volgens Moskou is dat dan weer een reactie op de Japanse installatie van het Amerikaanse raketafweersysteem.

Ook de samenwerking van de Russen met het Chinese leger zullen Japan niet zinnen. Binnen het Japanse ministerie van Buitenlandse Zaken was alvast te horen dat Tokio de veranderingen in de Russisch-Chinese militaire samenwerking nauwlettend in de gaten houdt. Het is niet de eerste keer dat China deelneemt aan Russische militaire oefeningen, maar dat gebeurde nooit op zo’n grote schaal.