Terwijl de aandacht voor Nederlands in Vlaanderen en Nederland verslapt, wordt de taal in het buitenland steeds populairder.

Al jaren daalt het aantal studenten Nederlands in België en Nederland. Maar in het buitenland wordt de taal steeds populairder en stijgt de vraag naar neerlandici. Daarom pleit de Internationale Vereniging voor Neerlandistiek (IVN) voor meer middelen voor taalpromotie. ‘Vlaanderen en Nederland zien niet dat er ook in het buitenland massaal Nederlands gestudeerd wordt’, zegt IVN-voorzitter Henriëtte Louwerse. ‘Dat gebeurt niet uit kwade wil, maar beleidsmakers kunnen zich het idee van de taal als exportartikel niet voorstellen.’ 

Volgens de Taalunie zijn er buiten de Lage Landen meer dan 15.000 studenten Nederlands. Vooral in Midden-, Zuid- en Oost-Europa groeit de vraag naar neerlandici, maar ook in Indonesië of opkomende landen als Brazilië en India. Daar ontstaan de eerste Nederlandse opleidingen. Daarom stelt de IVN dat er ‘dringend grote stappen moeten worden gezet om via de taal en cultuur een nieuw publiek te bereiken dat de culturele en economische impact van Vlaanderen en Nederland kan vergroten’. 

De vraag naar neerlandici is dan ook sterk economisch en juridisch gericht. ‘De taal biedt afgestudeerden goeie vooruitzichten, want ze is verbonden met een economisch sterke regio,’ zegt Louwerse. Neerlandici in het buitenland werken bij internationale organisaties, maar ook op ambassades en in Vlaamse of Nederlandse bedrijven met takken in het buitenland. Soms sponsoren die bedrijven zelfs een buitenlandse studie neerlandistiek.

Klein land

Eerdere besparingen bij de Taalunie werden al deels teruggedraaid, maar volgens Louwerse zijn de huidige investeringen niet genoeg. ‘Ik heb het zo gehad met dat eeuwige “we zijn een klein land”. We zijn geen klein land.’ Louwerse verwijst naar Oostenrijk, dat jaarlijks 60 miljoen euro investeert in wereldwijd netwerk van taaldocenten. België en Vlaanderen investeren zo’n 3,5 in internationale ondersteuning.

Nederlands mag dan wel boomen in het buitenland, in Vlaanderen en Nederland ziet de IVN problemen: ‘In Nederland is de nonchalante verengelsing van het hoger onderwijs een groot probleem. Bovendien moet het imago van het schoolvak Nederlands dringend verbeteren.’ Dat zou het tekort aan academische geschoolde leerkrachten kunnen verhelpen. 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in