Man aangehouden die aanslag plande voor cartoonwedstrijd Wilders
Geert Wilders. Foto: AP

In het Nederlandse Den Haag is een man opgepakt, die in een filmpje had gedreigd met een aanslag op de Tweede Kamer of de organisator van de cartoonwedstrijd van de PVV. PVV-partijleider Geert Wilders werd naar eigen zeggen persoonlijk geviseerd, maar dat wil de politie niet bevestigen.

Op het Centraal Station in Den Haag werd vanmiddag een 26-jarige man opgepakt naar aanleiding van een video die hij op Facebook had gepost. Daarin lijkt hij volgens het Nederlandse gerecht een aanslag aan te kondigen op de Tweede Kamer of de organisator van de cartoonwedstrijd die de Partij Voor de Vrijheid (PVV) organiseert in zijn lokalen in de Tweede Kamer.

De politie spreekt van een ernstige dreiging. ‘Alle mogelijke opties worden opengehouden en scenario’s onderzocht.’ De identiteit van de verdachte moet volgens de speurders nog worden vastgesteld.

Geert Wilders, de PVV-partijleider die in mei de cartoonwedstrijd over de profeet Mohammed aankondigde, stelt op Twitter dat de verdachte uit het buitenland kwam en hem persoonlijk viseerde. ‘Mij is vanmorgen door NCTb (Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid) verteld dat een man op Facebook in een filmpje zou hebben gezegd dat hij in NL is gearriveerd met het doel mij te vermoorden’, aldus Wilders. ‘Gelukkig is hij opgepakt.’

De wedstrijd die Wilders nog dit jaar wil organiseren in de partijlokalen van de PVV in de Tweede Kamer, lokte onlangs hevige reacties uit in Pakistan. Daar werden afbeeldingen van de politicus verbrand bij betogingen. In eigen land werden Wilders’ plannen veroordeeld door premier Mark Rutte en minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken (beiden VVD). Die willen de wedstrijd echter niet verbieden.