Japanse regering dikte cijfers invalide ambtenaren aan om eigen quota te halen
Foto: AP

De Japanse regering heeft vorig jaar massaal gesjoemeld met cijfers over het aantal invalide personen dat is aangeworven, om de eigen wettelijk bepaalde quota te halen. Duizenden ambtenaren werden jarenlang onterecht geteld als invalide, geeft de regering nu toe.

De Japanse regering heeft officieel haar excuses aangeboden. Duizenden ambtenaren in de 27 ministeries zijn vorig jaar onterecht meegeteld in de invaliditeitsstatistieken van de overheid, om zo de eigen quota te kunnen halen. Het ging bijvoorbeeld om werknemers met diabetes.

‘We verontschuldigen ons oprecht voor iets dat niet had mogen gebeuren bij de overheid, die de verantwoordelijkheid heeft om mensen met een handicap zeker en stabiel werk te bieden’, zei regeringswoordvoerder Yoshihide Suga op een persconferentie. Hij kondigde ook aan dat een werkgroep van het ministerie van Werk nu gaat onderzoeken hoe de cijfers aangedikt konden worden. Lokale overheden worden aangemoedigd hetzelfde te doen.

Volgens de quota die vorig jaar zijn ingevoerd moet 2,3 procent van alle aangeworven overheidspersoneel in Japan invalide zijn. De statistieken stonden op 2,49 procent, maar na een grondige audit bleek dat het cijfer in werkelijkheid maar rond de 1,2 procent schommelde. Japan wil de quota dit jaar halen, zei de woordvoerder nog, ‘maar als dat moeilijk blijkt, zullen we een plan opstellen om de doelstelling volgend jaar te bereiken.’

De Japanse minister van Binnenlandse Zaken, Seiko Noda, reageerde al verbolgen op het nieuws. Verschillende hooggeplaatsten binnen haar ministerie gaven begin deze maand toe dat ze de cijfers hadden gemanipuleerd. Noda heeft zelf een gehandicapte zoon.