HBO gaf gisteren de trailer vrij van het derde seizoen van ‘True detective’. Dat komt in januari op het scherm en tart alle tele­visiewetten.

De trailer die de Amerikaanse betaalzender HBO gisteren op het publiek loste, toont acteur Mahershala Ali (MoonlightHouse of cards) in twee gedaantes: piepjong en behoorlijk oud. Dat doet vermoeden dat dit derde seizoen, zoals het eerste, tussen twee tijdsmomenten springt. Net als in het eerste seizoen lijkt er weer een bovennatuurlijk element in te zitten. Mahershala Ali speelt inspecteur Wayne Hays. Die onderzoekt wat de ontvoering van een kind lijkt te zijn. Als we afgaan op de trailer, leunt ook de sfeer weer aan bij het eerste seizoen. Het verhaal ontrolt zich in de Ozarks, de afgelegen Amerikaanse regio waar ook de Netflix-reeks Ozark zich afspeelt.

Tweede seizoen flopte
Dat er een derde seizoen van True detective gemaakt wordt, is opmerkelijk. Het eerste seizoen was in 2014 een gigantisch succes, maar het tweede seizoen flopte. De toenmalige HBO-baas Michael Lombardo nam de schuld voor die mislukking op zich. De onervaren scenarist Nic Pizzolatto bleek na het eerste seizoen een natuur­talent en Lombardo had hem opgejaagd om daar snel een vervolg aan te breien.

‘We moeten leren om schrijvers tijd te gunnen’, zei Lombardo toen. ‘Want elk verhaal moet zijn natuurlijke rust kunnen vinden.’ Elke andere reeks zou na zo’n flop geschrapt zijn, maar Pizzolatto kreeg de kans om nog een seizoen in zijn eentje uit te werken. Dat een reeks door één scenarist geschreven wordt, is hoogst uitzonderlijk in Hollywood. Pizzolatto heeft nu ook een deel van de regie voor zijn rekening genomen.

Hoe kijken?
Op welke dag in januari True detective terugkomt, is nog on­duidelijk. Wellicht zal de serie hier meteen via Play More van Telenet te zien zijn. Ook Stephen Dorff (SomewhereImmortals) en Carmen Ejogo (SelmaFantastic beasts and where to find them) doen mee.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in