China maakt weg vrij voor einde van tweekindpolitiek
Foto: REUTERS

China lijkt een einde te willen maken aan het jarenlange beleid dat bepaalt hoeveel kinderen koppels mogen hebben. In een ontwerptekst voor een nieuwe civiele code zijn alle paragrafen over familieplanning verdwenen.

China, met 1,3 miljard inwoners het drukstbevolkte land ter wereld, voerde in 1979 de eenkindpolitiek in om de toen explosieve bevolkingsgroei te drukken. De controversiële maatregel werd afgedwongen met boetes, maar leidde ook tot gedwongen abortussen en sterilisaties.

Maar omdat ook China kampt met vergrijzing, werd die eenkindpolitiek in 2016 al versoepeld. Sindsdien mogen Chinese koppels in stedelijk gebied twee kinderen krijgen. Die maatregel leidde echter tot minder extra geboortes dan gedacht. Vorig jaar werden maar 17,2 miljoen geboortes geregistreerd in China, bijna 3 miljoen minder dan voorspeld. De Volksrepubliek zou nu stappen zetten richting volledig vrije familieplanning, meldt The Procuratorate Daily, een Chinese krant verbonden aan het kantoor van de openbaar aanklager.

In een ontwerptekst voor een nieuwe civiele code is alle tekst rond familieplanning verdwenen, stelt de krant vast. De wijziging wordt wel pas in maart 2020 definitief voorgelegd aan het Nationale Volkscongres, de jaarlijkse bijeenkomst van het niet-verkozen parlement in hoofdstad Peking.

Vertraging economische groei

China heeft een vergrijzende bevolking, een dalend geboortecijfer en dus almaar minder mensen op arbeidsleeftijd. Dat zou kunnen leiden tot een vertraging van de economische groei van het land.

'In China is bovendien amper sprake van een socialezekerheidsstelsel dat in staat is de vergrijzende bevolking naar behoren op te vangen', zegt Mary Gallagher, politicoloog aan de universiteit van Michigan, tegen The Guardian. Er moet dus zeker wat gedaan worden tegen de vergrijzing.

'Al zou de Chinese overheid in de toekomst net zo agressief geboortestimulerende maatregelen kunnen opleggen, op dezelfde manier als ze tot voor kort geboortebeperkende maatregelen oplegde. Dat zou dan weer kunnen leiden tot een verslechterde positie van Chinese vrouwen op de arbeidsmarkt, binnen de samenleving en het gezin', waarschuwt Gallagher.

Postzegels

Intussen werkt de overheid aan een campagne om de bevolking warm te maken voor het idee van een gezin met meer dan twee kinderen. Onder meer een postzegel met daarop een familie van twee varkens en drie kleine biggetjes, die volgend jaar gelanceerd wordt, moet daarvoor zorgen.

In de nieuwe civiele code zijn nog een rist andere maatregelen opgenomen. Zo komt er nieuwe wetgeving om seksueel grensoverschrijdend gedrag te bestrijden en verandert de procedure om een echtscheiding aan te vragen.