De Franse minister van Ecologische Transitie, Nicolas Hulot, stapt op uit de regering. Dat heeft hij dinsdagmorgen aangekondigd op radiostation France Inter.

Hulot voelde zich binnen de regering niet gesteund inzake milieubeleid. Hij lanceerde al enkele plannen voor de lange termijn, zoals rond biodiversiteit. Maar Hulots enige overwinning is de beslissing dat er geen nieuwe luchthaven komt in Nantes. Eind vorig jaar moest hij de uitstap uit de kernenergie uitstellen en kon hij niet beletten dat de meerderheid het afgesproken verbod op het gebruik van glyfosaat in 2021 weigerde in een wet te gieten.

Volgens Hulot wilde hij zichzelf niet meer beliegen. 'Ik wil niet de illusie geven dat mijn aanwezigheid binnen de regering betekent dat we de (milieu)vraagstukken aankunnen.' Hulot zei de beslissing maandagavond te hebben genomen. Hij verwittigde noch president Macron noch eerste minister Philippe. 'Ik weet dat dat niet zeer protocollair is', luidde het op France inter. Hulot had naar eigen zeggen schrik dat ze 'nog eens' zouden proberen hem 'af te raden' om ontslag te nemen. Een regeringswoordvoerder heeft het gebrek aan 'hoffelijkheid' betreurd van Hulot tegenover Macron.
 

Kritiek

‘Hulot is zeer overtuigd als het aankomt op de strijd voor het klimaat. Het probleem is dat hij alle onderhandelingen en arbitrages verliest. Dat ontgoochelt ons enorm’, zei het groene Europarlementslid Michèle Rivasi. Ook Brigitte Bardot was niet mals voor Hulot. Ze noemde hem een 'schijtbroek' en 'een lafaard eerste klasse die tot niets dient'. Na de felle kritiek op zijn beleid zei Hulot na de zomer te willen afwegen wat hij heeft betekend. Nu stapt hij dus op. 

President Emmanuel Macron verliest met Hulot één van zijn populairste regeringsleden. Hulot werd bij het grote publiek in Frankrijk bekend als presentator van het natuurprogramma Ushuaïa op televisie. In 1990 richtte hij de Fondaton Ushuaïa op, die vijf jaar later zijn eigen naam zou gaan dragen.

Macron kon hem vorig jaar overtuigen om minister te worden in de regering van premier Edouard Philippe.