Vlaamse partijen willen einde aan ‘communautair gestook’ in Kraainem
Luc Timmermans van CD&V Kraainem Foto: if

De Vlaamse afdelingen van Open VLD en CD&V in faciliteitengemeente Kraainem roepen DéFi en MR op om het communautair gestook te stoppen. Volgens beide partijen ‘schreeuwt de bevolking hierom’.

Ze reageren op een mededeling waarmee DéFi en MR eind vorige week bekendmaakten samen met onafhankelijken een kartellijst te vormen. Open VLD en CD&V trekken samen met cdH en Ecolo naar de kiezer.

Open VLD en CD&V nemen aanstoot aan de beschuldiging in het Franstalig persbericht dat ze zich erover verheugen door de deelname aan het kartel ‘het Vlaams karakter van Kraainem te kunnen intensifiëren’.

‘Niets is minder waar, integendeel zelfs. De Vlaamse partijen wensen het Vlaamse karakter te behouden, net zoals het Franstalig karakter van onze tweetalige gemeente. We begrijpen totaal niet waarom men oproept om de waarden van alle gemeenschappen te respecteren, terwijl men in de eerste plaats de twee taalgemeenschappen lijnrecht tegenover elkaar plaatst’, aldus Luc Timmermans (CD&V).

‘Als er één ding is dat we geleerd hebben in 18 jaar Kraainemse gemeenteraad, is het wel dat iedereen rond de faciliteiten zijn eigen verhaal schrijft, maar dat niemand weet of ze wel gelijk hebben. Kraainem kan zijn mening hierover geven, maar zal dit nooit kunnen veranderen. De faciliteiten zijn gebetonneerd in de wet. Men moet al een 2/3e meerderheid op federaal vlak gaan behalen om er nog maar aan te beginnen om ze te veranderen. Het is dus beter om zich bezig te houden met de zaken waar Kraainem op een positieve en constructieve manier iets aan kan doen’, aldus Timmermans.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in