Catalaanse president brengt blitzbezoek aan Belgische woning Puigdemont
Quim Torra(links) en Carles Puigdemont (rechts) zagen elkaar gisteren in ons land Foto: AFP

De leider van de Catalaanse regering Quim Torra is maandag naar Waterloo gereisd om er de voormalige, afgezette Catalaanse minister-president Carles Puigdemont te ontmoeten.

Het is de vijfde keer dat beide mannen mekaar ontmoeten, nadat Torra op 14 mei de nieuwe leider van Catalonië werd. Torra ziet zichzelf overigens als een ad interim-leider.

Dat heeft de regionale Spaanse zender TV3 op zijn internetsite gemeld. Bedoeling is om weerklank te geven aan de ‘raad van de republiek’ die de voormalige leider, in ballingschap in ons land, voorzit. Doel van de raad is om vanuit het buitenland druk uit te oefenen om te komen tot een onafhankelijke Catalaanse republiek.

Carles Puigdemont was vorig weekend in Schotland waar Clara Ponsati, een andere minister-in-ballingschap van zijn regering, verblijft. Hij nam er ook deel aan het ‘Beyond Borders’-festival.

Puigdemont mag zich vrij bewegen in Europa, met uitzondering van Spanje, nadat het Spaanse gerecht het Europese arrestatiebevel introk dat hem zocht voor ‘rebellie’ en ‘misbruik van overheidsgeld’.