DéFi stapt in Franstalige eenheidslijst in Wemmel
Bernard Carpriau (MR) trekt de OCMW-lijst van de Franstalige eenheidslijst Foto: jhp

Bij de komende gemeenteraadsverkiezingen komen in faciliteitengemeente Wemmel alle democratische Franstalige partijen op met de eenheidslijst Gemeentebelangen-Intérêts Communaux (GB-IC). In tegenstelling tot 2012 maakt DéFi nu wel deel uit van de eenheidslijst.

De lijst voor de gemeenteraad wordt getrokken door Roger Mertens (cdH), terwijl die voor het OCMW aangevoerd wordt door schepen Bernard Carpriau (MR).

Na de verkiezingen van 2012 duurde het in Wemmel verschillende maanden vooraleer er een burgemeester en schepencollege konden worden samengesteld. Van de 25 te verdelen gemeenteraadszetel behaalde de Franstalige Lijst van de Burgemeester (LB) en Vlaamse eenheidslijst WEMMEL er elk 12. DéFi (op dat ogenblik nog FDF) behaalde de resterende zetel. Uiteindelijk vormde WEMMEL met enkele LB-verkozenen een meerderheid en werd Walter Vansteenkiste (WEMMEL) voorgedragen als burgemeester.

Naast de Franstalige lijst GB-IC komt Chris Andries, die in 2012 nog de Franstalige LB-lijst aanvoerde, echter ook met een eigen onafhankelijke lijst op.

Ook aan Vlaamse kant wordt opnieuw een eenheidslijst ingediend, die deze keer LB WEMMEL genoemd wordt. Deze wordt aangevoerd door burgemeester Walter Vansteenkiste. Opmerkelijk is dat de twee Franstalige schepenen Christine Lemmens en Vincent Jonckheere, die in 2013 de burgemeestersvoordracht van Vansteenkiste steunden, op deze Vlaamse lijst prijken.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig