Hoeveel kost een vaste telefoon nog?
Foto: Getty Images/iStockphoto

De Franse telecomoperator Orange trekt de stekker uit de vaste telefoon. België lijkt niet van plan het Franse voorbeeld te volgen. Als u dan toch geen afscheid moet nemen van uw vaste lijn, dringt de vraag zich op: hoeveel betalen we voor een vaste telefoon?

Het einde van een tijdperk in Frankrijk, waar Orange vanaf november begint aan de ontmanteling van het vaste telefoonnetwerk. Over twee maanden kunnen de Fransen geen nieuwe vaste lijnen meer laten installeren. Binnen vijf jaar behoort de klassieke téléphone fixe voorgoed tot het verleden. Wie in de toekomst vast wil bellen, zal dit via internet moeten doen.

Orange nam de beslissing naar aanleiding van de sterke daling in het aantal gebruikers van de ouderwetse telefoonaansluiting. Bovendien blijkt het haast onmogelijk om nog onderdelen te pakken te krijgen om de bestaande vaste lijnen te herstellen. Dit lijkt in België geen probleem te vormen: onze operatoren hebben voorlopig geen plannen om de vaste lijn op te rollen.

Maar hoeveel kost het om thuis te genieten van een vaste telefoonlijn?

Vaste telefoon

Bij Telenet betaal je voor een Freephone Europe-abonnement maandelijks 22,60 euro. Je belt dan onbeperkt naar Belgische vaste nummers en 2000 minuten naar mobiele nummers, zowel in België als in bepaalde andere landen. Let op: dit geldt enkel tijdens de daluren (van 16 uur tot 8 uur), in het weekend en op feestdagen. Wie overdag van dezelfde deal wil genieten, betaalt elke maand 7,5 euro extra voor de optie Anytime.

Bij Proximus klinkt een gelijkaardig verhaal: daar betaal je 23,13 euro per maand voor een Phone Line-abonnement. Klanten bellen tijdens de daluren onbeperkt naar vaste lijnen en 1000 minuten per maand naar Belgische gsm-nummers. Wie belt tijdens de piekuren, telt daar 0,79 euro per oproep voor neer.

Bundels

Vaak is het voor consumenten echter goedkoper om een globaal abonnement af te sluiten, in plaats van afzonderlijke overeenkomsten voor vaste lijn, internet, digitale tv en gsm. ‘Dat is niet alleen zo in de telecomsector: door groot in te kopen doe je bijna altijd je voordeel,’ aldus Isabelle Geeraerts, woordvoerster bij Telenet. ‘De meeste klanten kiezen dan ook voor een bundel. Die trend is al jaren zichtbaar.’

Bij Telenet is een vaste telefoonlijn automatisch inbegrepen in alle bundels. Je krijgt dan in één pakket internetverbinding, digitale tv en Freephone Europe. Wie dat wil, voegt daar een mobiel abonnement aan toe. Voor de meeste klanten komt zo’n bundel – met vaste lijn – voordeliger uit dan afzonderlijk betalen voor internet, gsm en digitale tv.

Wel een bundel, geen vaste lijn?

Een bundel zonder vaste lijn is bij Telenet geen optie. ‘De vaste lijn zit bij Telenet inderdaad steeds in een bundel,’ zo stelt Geeraerts. ‘Wij merken dat die vaste lijn effectief gebruikt wordt: 85% van de klanten met een bundel gebruikt de vaste lijn frequent.’

Hierdoor betalen klanten zonder vaste lijn maar met Telenet-bundel tegen wil en dank wel voor een pakket met vaste lijn. ‘Ja, die zijn er ook. Maar onze klanten kunnen altijd kiezen: je kan ook afzonderlijk internet of televisie afsluiten. We houden natuurlijk steeds in de gaten of het gedrag van klanten evolueert: als die vaste lijn in de toekomst niet meer gebruikt wordt, dan zullen wij onze bundels uiteraard anders samenstellen. Maar daar zijn we nog niet.’

Die filosofie wordt niet gevolgd door Proximus: daar stel je zelf je bundel samen, met of zonder vaste lijn. De Tuttimus en Familus-bundels bieden wel een vaste lijn, de Minimus-bundel niet.

Geen afzonderlijke vaste lijn

Bij kleinere spelers TV Vlaanderen, Scarlet en EDPnet kan je niet afzonderlijk kiezen voor vaste telefoon, maar is een vaste lijn automatisch inbegrepen in een internetbundel, al dan niet in combinatie met televisie. Klanten van Scarlet Trio bellen tijdens de daluren gratis naar vaste lijnen in België, en kunnen voor een extra 5 euro per maand bellen tijdens de piekuren, naar mobiele nummers of naar het buitenland. Wie zich aansluit bij EDPnet betaalt 0,13 euro per minuut om naar een Belgisch gsm-nummer te bellen, en 0,025 euro om te bellen naar een vaste lijn, ongeacht het tijdstip. Bij TV Vlaanderen tel je zowel overdag als ’s avonds 0,09 euro per minuut neer om te bellen naar vaste en mobiele Belgische nummers.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig