Wetsdokter herziet verklaringen over doodsoorzaak Ivana Smit
Foto: rr

In het onderzoek naar de dood van het Belgisch-Nederlandse topmodel Ivana Smit (18) heeft de Maleisische anatoom-patholoog haar verklaringen over de doodsoorzaak weer ingetrokken. De familie van Smit had vanaf het begin twijfels bij het onderzoek van de Maleisische politie.

De Maleisische wetsdokter die vorige week getuigde dat Ivana Smit levend naar beneden viel van een balkon en stierf aan de gevolgen van die val, komt terug op haar eigen woorden. Dat heeft ze maandagmorgen gezegd op het proces over de dood van de jonge vrouw.

Door de aanhoudende druk uit verschillende hoeken, waaronder de familie van Smit, ging midden augustus het zogeheten Coroner’s Court van start. Dat is een speciale procedure binnen het Maleisische rechtssysteem waarbij de rechter onderzoekt of er mogelijk iemand betrokken is bij de dood van Smit. Eerder oordeelde de politie van niet.

Op 7 december van vorig jaar stortte Ivana Smit van een balkon en kwam ze 42 meter lager terecht op het voetpad. De Maleisische politie startte een onderzoek en ontdekte dat het meisje onder invloed was van alcohol en drugs. De zaak werd bestempeld als een tragisch ongeval, maar daar nam de familie van Smit geen genoegen mee. Nabestaanden wezen met een beschuldigende vinger naar het Amerikaanse miljonairskoppel dat het appartement bezit. Smit was op de avond van haar overlijden met hen uitgegaan. Het echtpaar werkt niet mee aan het onderzoek en zit vermoedelijk in de Verenigde Staten.

Onduidelijkheden in verklaring

De rechter die het juridische onderzoek beoordeelt, schrapt nu alle meningen die patholoog Zunaizah Binti Hilmi gaf tijdens haar eerdere verklaring. Feitelijke bevindingen van bijvoorbeeld verwondingen op specifieke plekken op Smits lichaam blijven wel overeind.

De getuigenis van de Maleisische patholoog liep vast toen zij werd bevraagd tijdens het kruisverhoor van de familieadvocaat Sankara Nair. Hij vroeg door op onduidelijkheden in haar verklaring. Het door de patholoog aangegeven tijdstip van de lijkschouwing kwam bijvoorbeeld niet overeen met het tijdstip op het nog werkende horloge om Smits pols.

Na aandringen van de advocaat zei Hilmi dat ze geen antwoord meer wilde geven. De rechter zette vervolgens een streep door al haar verklaringen.

'Geschokte reacties'

Ook de Nederlandse onderzoeker Frank van de Goot kwam vandaag in de rechtszaal aan het woord. Hij zei dat hij een wond in Smits nek heeft gevonden die haar dood mogelijk heeft veroorzaakt.

'Het is vandaag supergoed gegaan', laat de oom van Smit, Fred Agenjo, aan de NOS weten. Hij was vandaag aanwezig bij de rechtszaak. 'We hadden ons ingesteld op een hele moeizame dag, maar het was al na tien minuten voorbij.' Er werd geschokt gereageerd toen de patholoog al haar eerdere uitspraken introk, zegt Agenjo. 'Iedereen zat met zijn mond open. Dit had volgens mij nog nooit eerder iemand meegemaakt.'