Het Vaticaan heeft de uitspraken van paus Franciscus over homoseksualiteit bij jonge kinderen 'ingetrokken'. De paus had zondag na een bezoek aan Ierland verklaard dat de psychiatrie kan helpen bij jonge kinderen met homoseksuele neigingen. Volgens het Vaticaan gaf hij slechts een voorbeeld.

Een journalist vroeg de paus tijdens een persconferentie aan boord van het vliegtuig dat hem zondag van Ierland terugvloog naar Rome wat ouders moeten doen wanneer ze merken dat hun kinderen mogelijk homoseksueel zijn.

‘Op de eerste plek zou ik de ouders zeggen te bidden, hun kind niet te veroordelen, hun zoon of dochter te proberen begrijpen en hun de nodige ruimte te geven’, antwoordde de paus.

Daarna zei hij echter ook dat ouders de leeftijd van hun kind in gedachten moeten houden. ‘Zijn de homoseksuele neigingen van een kind al op erg jonge leeftijd duidelijk, dan kan er nog heel wat gedaan worden in de psychiatrie. Het is een ander verhaal wanneer die neigingen zich pas manifesteren rond het twintigste levensjaar.’

De paus benadrukte wel dat ouders zich nooit in stilte mogen hullen. ‘Een zoon of dochter met homoseksuele neigingen negeren is een kapitale fout.’

Geschrapt uit notulen

Het Vaticaan heeft de controversiële uitspraken over psychiatrische hulp maandag echter geschrapt uit de officiële communicatie van de kerkleider. 'Om de gedachtegang van de paus niet te veranderen', zegt een woordvoerder.

'Als de paus refereert aan "psychiatrie", dan is het duidelijk dat hij dat doet als een voorbeeld voor allerhande zaken die kunnen worden ondernomen. Met dat woord wilde hij niet zeggen dat homoseksualiteit een psychiatrische ziekte is, maar eerder dat men ook moet kijken naar hoe de zaken er op psychologisch niveau voorstaan.'

‘Ernstig en onverantwoordelijk’

Franse homorechtenorganisaties waren maandag niet te spreken over de verklaringen van de paus. ‘Wij veroordelen zijn opvattingen, die opnieuw doen uitschijnen dat homoseksualiteit een ziekte zou zijn. Als er al sprake zou zijn van een ziekte, dan is het de homofobie die vastgeworteld zit in de samenleving’, zei een woordvoerder van de organisatie Inter-LGBT aan het Franse persbureau AFP.

SOS Homophobie noemde de uitspraken van Franciscus ‘ernstig en onverantwoordelijk’. ‘Ze zetten aan tot haat, en dat in een samenleving die nu al gekenmerkt wordt door heel wat homofobie en transfobie’, verklaarde de groepering op Twitter.

Seksueel misbruik

De controversiële uitspraken van de paus volgden amper enkele dagen na zijn bezoek aan Ierland dat werd overschaduwd door een groot schandaal over seksueel misbruik in de kerk. Naar aanleiding van dat misbruik eiste een gewezen pauselijke nuntius zelfs het ontslag van Franciscus.

Paus Franciscus weigerde zondag te reageren op de uitspraken van de gewezen nuntius. 'Ik heb die mededeling gelezen. Eerlijk gezegd: lees die verklaring erg aandachtig en meet u zich een eigen oordeel aan', zei hij tijdens de persconferentie op de terugweg na zijn bezoek aan Ierland. 'Ik zeg hier geen woord over: ik denk dat de mededeling voor zichzelf spreekt en heb voldoende journalistieke capaciteiten om conclusies te trekken.'