Uw kast hangt vol kleren die u nooit draagt
Foto: shutterstock
België is de Europese koploper als het over de verspilling van gekochte kleding gaat. Dat blijkt uit een onderzoek van het Duitse verhuisbedrijf Movinga.

Het scenario is bekend: die originele trui of dat leuke jasje, die kon u voor die prijs toch echt niet in de winkelrekken laten liggen? Waarna u thuis al snel tot de conclusie komt dat u zich door de euforie van het moment hebt laten meeslepen en de nieuwe aankoop in de kast verdwijnt om er nooit meer uit te komen.

Impulsaankopen

Consumenten wereldwijd bezondigen zich wel eens aan dit soort impulsaankopen, maar wij Belgen spannen echt wel de kroon, blijkt uit onderzoek van Movinga, een Duits bedrijf gespecialiseerd in internationale relocatie. Bij 18.000 families in twintig Europese landen werd gepeild naar de verspilling van consumptiegoederen. De voorbije jaren stelde Movinga vast dat er op dat vlak nog flink wat progressie te boeken valt in Europa. Globaal wordt 22 procent van alle goederen die mee verhuizen achteraf nooit meer gebruikt.

Maar voor kledij ligt de graad van verspilling nog veel hoger. Het verhuisbedrijf stelde bij zijn onderzoek een opmerkelijk diepe kloof tussen persoonlijke perceptie en het reële gedrag vast. En die kloof is nergens in Europa zo groot als in ons land.

Belgen gaan er vooraf van uit dat ze ­26 procent van hun kledij minstens een jaar niet gedragen hebben. Bij de 800 Belgische gezinnen die hun aankoopgedrag registreerden, bleek het werkelijke percentage echter gigantisch veel hoger te liggen. Zomaar eventjes 88 procent van de inhoud van hun kleerkast werd een jaar lang niet aangeroerd.

Duitsers en Nederlanders veel spaarzamer

Ter vergelijking: in Rusland bedroeg het aandeel nooit gedragen kledij 53 procent, in Duitsland was het 64 procent en in Nederland ­71 procent. Bovendien blijken de consumenten in al die landen ook nog eens een veel realistischer inschatting te maken van het percentage nooit gedragen kleren in hun kleerkast.

Ook Italianen en Zwitsers scoren slecht als het over de verspilling van kledij gaat. Bij hen blijft net geen 80 procent van de kledij minstens een jaar lang ongedragen in de kleerkast.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in