Vermoedelijke moordenaar Nicky Verstappen opgepakt
Foto: yt
Jos B., de verdachte van de moord op Nicky Verstappen, is aangehouden in Spanje. Dat meldt de Nederlandse politie. Hij zou al op korte termijn worden uitgeleverd.

De politie had vorige week laten weten dat uit DNA-onderzoek bleek dat B. zo goed als zeker achter de moord op Verstappen zat. Die elfjarige jongen werd 20 jaar geleden vermoord, en geldt als een van de meest ophefmakende moordzaken bij onze noorderburen.

B. was al sinds begin dit jaar spoorloos. De politie besliste zijn gegevens te publiceren omdat hij ook na een maandenlange zoektocht niet te vinden was. aan beeldmateriaal was er geen gebrek, omdat B. vaak video's van zijn boswandelingen online plaatste.

De 55-jarige was in februari het laatst gezien in de Vogezen, waar hij een boshut heeft. Zijn familie gaf hem in april als vermist op. Toen was nog niet bekend dat hij van de moord verdacht werd. Vermoed werd dat hij zich daar ergens als ervaren woudloper verschool, maar uiteindelijk blijkt hij naar Spanje te zijn gevlucht. Hij woonde afwisselend in een tentje en in een verlaten huis met andere dakloze mensen.

Volgens de politie kon B. worden opgepakt na het verspreiden van de afbeeldingen vorige week. Iemand die het opsporingsbericht had gezien had de Nederlander opgemerkt in Spanje, op een kilometer of 50 van Barcelona. Journalist Peter R. De Vries, die zich jarenlang over de zaak heeft geboven, meldt dat de verdachte momenteel in Barcelona zou zijn opgesloten.

De politie heeft nog niet officieel gereageerd op de berichten. Er zou maandagmorgen een persconferentie volgen.

DNA

Met de arrestatie komt een einde aan het langlopende onderzoek. Meer dan 20.000 mannen werd gevraagd een DNA-staal af te leveren. B. deed dat zelf niet, maar omdat enkele familieleden dat wel deden, kon de politie toch met zekerheid vaststellen dat het zijn DNA was dat op het lichaam van Verstappen werd aangetroffen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig