Ex-nuntius eist ontslag van paus
Carlo Maria Vigano (midden) was jarenlang de vertegenwoordiger van het Vaticaan in de VS Foto: AFP

Een gewezen pauselijke nuntius in de VS zegt dat paus Franciscus seksueel misbruik door een Amerikaanse kardinaal heeft toegedekt. De ex-diplomaat, Carlo Maria Vigano, vindt dat Franciscus daarom moet aftreden.

Vigano was de vertegenwoordiger van het Vaticaan in de VS tussen 2011 en 2016. Hij zegt dat paus Franciscus de sancties heeft opgeheven die zijn voorganger Benedictus had opgelegd aan de aartsbisschop van Washington DC Theodore McCarrick omdat die priesters en seminaristen seksueel had misbruikt.

Volgens Vigano, die nu met pensioen is, heeft het Vaticaan de rapporten over dat seksueel misbruik onder de mat geschoven. De ex-nuntius zegt dat hij paus Franciscus in 2013 persoonlijk op de hoogte heeft gebracht over McCarrick die ‘generaties’ seminaristen en priesters heeft misbruikt.

Vigano zou Franciscus ook op de sancties hebben gewezen: de kardinaal zou zich uit het publieke leven moeten terugtrekken, was een reisverbod opgelegd en moest zichzelf aan gebed en boetedoening wijden.

McCarrick trad intussen af als kardinaal. De paus heeft zijn ontslag in juli aanvaard.

Vergeving

Het Vaticaan geeft geen commentaar op de beschuldiging. Paus Franciscus is zondag nog in Ierland, waar het jarenlange toedekken van seksueel misbruik in de kerk daar in het middelpunt van de belangstelling staat. Zondag, tijdens een mis in Phoenix park in Dublin, die bijgewoond werd door ongeveer 130.000 gelovigen, vroeg de paus nog eens om ‘vergeving’.