Almaci: ‘14 oktober kan wel eens groene zondag worden’
Foto: belga

Voor Groen-voozitter Meyrem Almaci moet 14 oktober een politiek keerpunt voor groene, verkeersveilige en betaalbare buurten worden. Dat zei ze op het zomerweekend van de partij in Nieuwpoort. Daar gaf ze het startschot voor de campagne voor de lokale verkiezingen.

‘Onze oplossingen zijn goed voor het klimaat en dragen bij tot gelukkigere buurten. Want een groene, een verkeersveilige, een betaalbare buurt, dat is een gelukkige buurt. Dat is waar mensen het liefste wonen. Dat is voor ons de inzet van 14 oktober’, zei Almaci.

De Groen-voorzitter wees erop dat we de warmste zomer ooit hebben beleefd. Dat was een kantelpunt, maar 14 oktober wordt een politiek keerpunt, voorspelt Almaci. ‘Mensen zijn ontgoocheld in het beleid van excuses. We hebben leiders nodig die leiding nemen. In plaats daarvan trekken ze hun paraplu open voor te schuilen voor hun verantwoordelijkheid. Het klimaat wacht niet en de burgers ook niet.’

Tot een derde van alle CO2-uitstoot komt van de gemeenten. In steden loopt dat zelfs op tot 75%. In die steden en gemeenten ligt voor Groen een deel van de oplossing en waar de partij in het bestuur zit maken haar burgemeesters en schepenen er werk van.

Groen kijkt met ambitie uit naar de gemeenteraadsverkiezingen. ‘Onze partij groeit. Nog nooit gaan zoveel Vlamingen en Brusselaars op Groen kunnen stemmen. 14 oktober kan wel eens groene zondag worden’, aldus Almaci. ‘We komen op in 235 gemeenten, een record, waarvan 30% meer Groen-lijsten. We hebben de ambitie om in twee derde van de centrumsteden mee te besturen. Vandaag is dat in de helft.’.

Meebesturen in zestien van de twintig grootste steden lijkt de partij realistisch, zo schreef onze krant eerder. Brussel hoort daarbij, in tandem met Ecolo. Maar vooral de dertien Vlaamse centrumsteden plus Vilvoorde staan op de radar. In Vilvoorde zit Groen vandaag al in de meerderheid, net zoals in Gent, Hasselt, Mechelen, Roeselare, Sint-Niklaas en Turnhout. Straks moeten daar Antwerpen, Brugge en Leuven bijkomen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig