Hoe Trump de moord op Mollie Tibbetts politiseert
Foto: REUTERS

De Amerikaanse president Donald Trump en andere Republikeinen politiseren de moord op de studente Mollie Tibbetts, terwijl familieleden oproepen tot sereniteit.

Mollie Tibbetts, een studente psychologie aan de universiteit van Iowa, was vijf weken vermist tot haar lichaam dinsdag levenloos werd aangetroffen in een maïsveld, zo’n twintig kilometer buiten het stadje Brooklyn.

Cristhian Bahena Rivera, een 24-jarige man uit Mexico die in de streek op een boerderij werkte, is aangeklaagd voor de moord. Hij zou een valse identiteit hebben gebruikt om te verbergen dat hij illegaal in de VS verbleef. Na zijn arrestatie heeft hij de politie naar het lichaam geleid.

Enkele uren later gebruikte Donald Trump het nieuws in een speech tijdens een van zijn rally’s. ‘Het had nooit mogen gebeuren’ zei hij. ‘De immigratiewetten zijn echt een schande.’

Hoe Trump de moord op Mollie Tibbetts politiseert
Cristhian Bahena Rivera. Foto: REUTERS

In de aanloop van de Congresverkiezingen van november zien veel Republikeinen Mollie Tibbetts dood als een politieke kans om hun anti-immigratiestandpunten kracht bij te zetten. Zo noemde de Republikein Dan Patrick de Amerikaanse media en de Democraten medeplichtig aan de moord.

Republikeinen linken de moord aan thema’s waarmee ze de verkiezingen willen winnen: illegale migratie, criminaliteit en veiligheid.

In een video die op Twitter is gezet, zei Trump: ‘Een persoon is illegaal het land binnengekomen uit Mexico en hij heeft haar gedood. We hebben de muur nodig, we moeten onze migratiewetten veranderen, we moeten onze grenswetten veranderen. We moeten Republikeinen het werk laten doen, want de Democraten zullen het niet doen.’

‘Niet over immigratie’

Familieleden van Mollie Tibbetts verwerpen de politisering van de moord. ‘Onthoud dat het kwaad in elke kleur komt’, schrijft haar tante Billie Jo Calderwood. ‘Onze familie is gezegend om liefde, vriendschap en steun te krijgen tijdens deze moeilijke periode van vrienden uit verschillende landen en van alle rassen.’

Een achternicht van de vermoorde studente zegt dat ‘Mollie niet zou gewild hebben dat dit tegen migranten zonder papieren wordt gebruikt’.

Mary Jo Seaton, een lid van de parochie die hielp bij het organiseren van een wake, zei: ‘Dit gaat momenteel niet over immigratie, of ras, of iets in die aard, dit gaat over Mollie. Dat is het overheersende gevoel.’

Hoe Trump de moord op Mollie Tibbetts politiseert
Foto: AP

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig