Niet geslaagd voor examens, toch met een auto rijden
Foto: BELGA

Het aantal autobestuurders dat betrapt wordt achter het stuur hoewel ze nooit geslaagd zijn voor een theoretisch of praktisch rijexamen is volgens de laatste cijfers verdubbeld. Volgens Vias het gevolg van het stijgende aantal examens en medische en psychologische tests die opnieuw afgelegd moeten worden van de politierechter.

Het kenniscentrum voor verkeersveiligheid Vias publiceerde recent het statistisch rapport ‘Rijvaardigheid en Rijgeschiktheid’. Opvallend is daarin dat het aantal personen dat plaatsneemt achter het stuur zonder geslaagd te zijn voor het examen ieder jaar toeneemt. In 2012 waren dat er nog 669, bij het laatst gekende cijfer van 2016 waren dat er al 1.331.

‘Het aantal bestraffingen waarbij theoretische of praktische examens opnieuw moeten worden afgelegd en het aantal herstelonderzoeken waarbij medische en psychologische tests worden afgenomen, is de laatste jaren enorm toegenomen’, zegt Stef Willems, woordvoerder van Vias. ‘Een kwart van die mensen legt die examens of test nooit meer af, maar een deel daarvan rijdt wel nog rond met de auto.’

Door dat stijgende aantal examens en tests die opnieuw afgelegd moeten worden, is ook het absolute cijfer aan bestuurders die hun examens niet aflegden of niet geslaagd zijn, enorm gegroeid.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig