Paus noemt kerkleiders die misbruik toedekten ‘vuil uit het toilet’
Foto: REUTERS

In een ontmoeting met Ierse slachtoffers van misbruik in de kerk heeft paus Franciscus uitgehaald naar de daders en de doofpotpolitiek. De uitspraak volgt na een gespannen bezoek in Ierland.

Het bezoek van de paus aan Ierland, bijna 40 jaar nadat Johannes Paulus II er was geweest, staat in het teken van seksueel geweld door religieuzen. Eerder op zaterdag sprak Franciscus met premier Leo Varadkar. Die zei dat ‘de wonden nog niet geheeld zijn’.

‘Ik kan er niet naast om het grote schandaal te erkennen dat hier in Ierland heeft plaatsgevonden met het misbruik van jonge mensen door leden van de kerk die verantwoordelijk waren voor hun bescherming en opvoeding’, sloeg de paus mea culpa.

Maar sommige slachtoffers verweten de paus dat hij enkel de Ierse kerkleiders vernoemde en de rol van het Vaticaan minimaliseerde.

‘Sterk gesprek’

Later op de dag, tijdens een anderhalf uur durende ontmoeting met acht Ierse slachtoffers van seksueel misbruik op de ambassade van het Vaticaan, sprak Franciscus toch klare taal, getuigen enkele van die slachtoffers.

Franciscus veroordeelde de corruptie en omschreef de mensen die alles in de doofpot stopten als ‘kaka’, zeggen de vertegenwoordigers van de ‘Survivors of Mother and Baby Homes’ die erbij waren. Zijn tolk legde het woord ook letterlijk uit als ‘vuil dat men in het toilet ziet’.

‘Het was een sterk gesprek. Hij luisterde met oprechte interesse’, zei Clodagh Malone, een van de slachtoffers, achteraf.

Het Vaticaan zelf gaf geen commentaar op de inhoud van de gesprekken. Maar een woordvoerder gaf wel aan dat hij niet verbaasd zou zijn als de paus dat woord zou gebruiken.