‘Het einde van een oorlog mag je niet vieren want dat maakt zo’n oorlog gerechtvaardigd’, zo begon Wim Opbrouck Peace to the World, de concertmarathon in Ieper die het slotstuk is van Gone West, de culturele herdenking van de Eerste Wereldoorlog.

Hij had een roze boekje met gedichten bij om daarmee te protesteren tegen het feit dat vandaag ‘mannen nog steeds in elkaar geklopt worden opdat ze van mannen houden’.

Want het antwoord op oorlog is liefde, zei Opbrouck, die er in het Engels een vlammend betoog voor pacifisme aan toevoegde.

Vluchtelingen, de ‘oorlog’ van vandaag

Na een kleurrijke aanloop met De Propere Fanfare was Willem Vermandere de logische opener van de dag. Vermandere heeft meerdere liederen over de ‘Grote Oorlog’ en serveerde het poëtische ‘Duizend soldaten’ en het verhaal van ‘La Belle Roselle’ (over Vlaamse vluchtelingen in Frankrijk) om de geschiedenis te laten herleven. ‘Bange Blankeman’ was daarna actueler: dat is de ‘oorlog’ van vandaag. De vluchtelingen en de angst.

Het programma loopt tot 2 uur zaterdagnacht en verwelkomt onder meer volledige optredens van Arsenal (om 24 uur), Gabriel Rios (om 1 uur) en Einsturzende Neubauten (om 21 uur) de Duitse topband die zijn creatie ‘Lament’ een laatste keer komt spelen.

En een aantal gasten, zoals Lais en Wannes Cappelle, komt gewoon liederen over oorlog en liefde zingen met de We Shall Overcome Band, aangevoerd door Opbrouck zelf. Die trapte een eerste set af met een potige versie van Kurt Weills ‘The ballad of the soldier’s wife’. Cappelle zette daarna Jacques Brels ‘Jaures’ indringend over naar zijn West-Vlaamse dramatische stijl.

Een speciale gast wordt Donovan. Het coryfee van de jaren zestig is de meest openlijke verwijzing naar de generatie van zestig die, via curator Wim Opbrouck, deze vredesmanifestatie inspireerde. Donovan zingt enkele liederen om 20 uur.

En ook literatoren als Tom Lanoye, Erwin Mortier zullen hun gedachten toevoegen. Saskia Decoster heeft dat al gedaan, begeleid door een onheilspellende soundtrack en enkele verdwaalde regendruppels die het publiek terugvoerden naar de horror die hier, in een kapot geschoten Ieper, honderd jaar geledenheerste. Maar, zei ze, het broertje van woede is hoop. En zo is dat.

Peace to the World. Grote Markt Ieper duurt zaterdag nog tot 2 uur.