Paus Franciscus heeft zich zaterdag verontschuldigd bij alle Ierse slachtoffers van misbruik binnen de kerk. Hij deed dat nadat de Ierse premier Leo Varadkar de paus uitdrukkelijk had gevraagd om dat misbruik hard aan te pakken. 'Uit woorden moeten ook daden volgen.'

De paus werd zaterdagochtend op de luchthaven van Dublin ontvangen door aartsbisschop Diarmuid Martin en minister van Buitenlandse Zaken Simon Coveney. Hij begon zijn bezoek aan Ierland - het eerste in 40 jaar tijd - met een ontmoeting met de Ierse president Michael D. Higgins.

Nadien trok Franciscus naar Dublin Castle, voor een gesprek met premier Leo Varadkar en leiders van andere Ierse kerken. 'De Magdalena-wasserijen (waar duizenden Ierse vrouwen door de kerk werden opgesloten om te werken), de Mother & Baby-homes (waar alleenstaande moeders gescheiden werden van hun kinderen, die in veel gevallen zonder medeweten van de moeders werden geadopteerd), industriële scholen, illegale adopties en het kindermisbruik zijn een smet op ons land, op onze samenleving en op de katholieke kerk', vertelde Varadkar aan de paus.

'De wonden zijn nog niet geheeld', benadrukte Varadkar. 'Er ligt nog veel werk op tafel om de overlevenden gerechtigheid, waarheid en genezing te geven. Heilige vader, ik vraag u om uw positie en uw invloed aan te wenden opdat dit zou gebeuren, hier in Ierland en in de hele wereld. We moeten ons ervan verzekeren dat er uit woorden ook daden voortvloeien.'

Paus slaat mea culpa

'Ik kan er niet naast om het grote schandaal te erkennen dat hier in Ierland heeft plaatsgevonden met het misbruik van jonge mensen door leden van de kerk die verantwoordelijk waren voor hun bescherming en opvoeding', sloeg de paus daarna mea culpa op een ontmoeting met enkele slachtoffers van misbruik. 'Het falen van de kerkelijke autoriteiten - bisschoppen, religieuze gezagsdragers, priesters en anderen - om deze weerzinwekkende misdaden aan te pakken heeft terecht voor woede gezorgd en blijft een bron van pijn en schaamte voor de katholieke gemeenschap.'

Er worden ongeveer 100.000 mensen verwacht wanneer de paus zaterdagnamiddag in de pausmobiel door de straten van Dublin zal rijden.

Premier wil paus hard aanpakken over seksueel misbruik

‘De katholieke kerk maakt zeker nog deel uit van onze samenleving, maar ze staat niet meer in het centrum zoals 40 jaar geleden’, was Varadkar, de eerste homoseksuele premier van het land, voor het bezoek van de paus duidelijk. Dit jaar nog stemden de Ieren in een referendum voor de legalisering van abortus, eerder werd het homohuwelijk goedgekeurd.

Veel Ierse katholieken zijn bovendien hun vertrouwen in de kerk verloren, nadat de Kerk de voorbije jaren de misbruikschandalen in het land niet consequent heeft aangepakt. Ze beschuldigen het Vaticaan er zelfs van de feiten te verdoezelen. ‘Onze relatie met de kerk is principieel veranderd door de vele onthullingen van seksueel misbruik’, verklaarde Varadkar.

Maandag nog had de paus zich in een brief gericht tot de 1,3 miljard katholieken wereldwijd en toegegeven dat de Kerk slachtoffers van misbruik lang heeft genegeerd.

Mis geboycot

Franciscus reist ook nog naar Knock, een bedevaartsoord in het westen van Ierland dat jaarlijks 1,5 miljoen pelgrims verwelkomt. Als afsluiter van zijn bezoek zal de paus een mis voordragen in Dublins Phoenix Park, waar voor zijn vorige bezoek in 1979 een groot kruis werd neergezet.

De 500.000 plaatsen voor de mis waren snel weg. Een onbekend aantal tickets werd echter gereserveerd door de protestgroep ‘Say Nope To The Pope’. Die riep op om tickets te bestellen en ze niet te gebruiken.