Nee, ‘Handjes kappen, de Congo is van ons’ wordt niet ‘bijna overal’ gezongen. En in studentencodexen is er geen spoor van te vinden.

‘Een edgy studentenliedje dat bijna op elk feestje wordt gezongen.’ Zo omschreef studentenvertegenwoordiger Dries Van Langen­hove (UGent) de gezangen ‘handjes kappen, de Congo is van ons’ op Pukkelpop vorig weekend. De claim dat het lied ‘bijna overal’ gezongen wordt, is sterk overdreven. Een rondvraag bij studenten, verenigingen en clubs leert dat het eerder gaat om enkele strofes die in bepaalde middens soms worden bovengehaald bij studentencantussen of -feestjes. Het gaat dan vooral om studentenclubs, die traditioneel een rechts studentenpubliek aantrekken.

Is het een oud of een recent lied? De Standaard trok naar het Leuvense Universiteits­archief en ploos er een dertigtal oude ­studentencodexen na, maar vond geen spoor van het lied. De link met de codex en het cantusleven ontstond na de verspreiding van een foto die op sociale media circuleert. Daarop is een volledige versie van het lied ‘De Kongo’ in zes strofen te zien.

Geïmproviseerd

Die versie lijkt hoogst apocrief. Het taalgebruik in het lied doet erg modern aan. Een resem koloniale historici – maar bijvoorbeeld ook de vereniging van oud-kolonialen Congo-1960 – kent het lied niet. Ook professor emeritus Louis Vos (KU Leuven), specialist inzake de geschiedenis van studentenbewegingen, is het lied vreemd. 

De codex van het Katholiek Vlaams Hoogstudenten Verbond (KVHV) mag dan naar hedendaagse maatstaven behoorlijk politiek incorrect zijn, het onwaarschijnlijk vileine ‘handjes kappen, de Congo is van ons’ lijkt ook de codex te veel. Naar alle waarschijnlijk is het lied een erfenis van de geïmproviseerde ‘vrije versies’ die tijdens een cantus worden gezongen en is het ondertussen deel geworden van het politieke incorrecte repertoire dat na de nodige liters bier wordt ­bovengehaald. 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in