Wolf August liep 300 kilometer van Duitsland naar Leopoldsburg
Naya en August Foto: INBO/ANB

Uit DNA-onderzoek blijkt dat de wolf August vanuit Duitsland naar ons land trok. In de nacht van 2 op 3 augustus werd hij voor het eerst samen met Naya gespot in de buurt van Leopoldsburg.

Na de vondst van in totaal negen doodgebeten schapen, tussen 3 en 11 augustus in de buurt van het militair domein Kamp Beverlo in Leopoldsburg, hebben wetenschappers van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) de ter plaatse genomen uitstrijkjes van de verwondingen van acht schapen geanalyseerd.

Zij vonden op de eerste drie schapen die werden gedood, rond 3 augustus, DNA dat wel degelijk afkomstig is van een andere wolf dan de wolvin Naya. Die andere wolf werd ook gefotografeerd door wildcamera’s. Het DNA-onderzoek bevestigt dat het om een mannelijk dier gaat, zoals ook eerder vastgesteld op camerabeelden. De wolf kreeg intussen een naam, August, naar de maand waarin hij voor het eerst werd opgemerkt in Vlaanderen.

Op de DNA-stalen van vier schapen die rond 11 augustus werden gedood, vond het INBO sporen van ofwel August, ofwel van Naya. ‘Op geen van de schapen vonden we DNA van beide wolven tegelijk. We hebben dus geen bewijs dat August en Naya samen aan het jagen zijn gegaan’, verduidelijkt Koen Van Muylem van het INBO. ‘Wat ons wel verraste, is dat ook Naya dus weer aan het jagen is gegaan.’

Het DNA op het achtste schaap was niet meer bruikbaar voor onderzoek.

GW979m

Een wildcamera in Leopoldsburg legde August en Naya in de nacht van 2 op 3 augustus voor het eerst samen vast. De onderzoekers weten niet van welke roedel August afkomstig is, of hoe oud hij is. Wel staat vast dat hij begin juni al een schaap doodde in de Duitse gemeente Norden, in de deelstaat Nedersaksen. Het Senckenberg Research Institute registreerde zijn DNA daar voor het eerst, onder de noemer ‘GW979m’.

August vervolgde daarna zijn pad richting Nederland. Uit DNA-onderzoek van Wageningen Environmental Research in Nederland blijkt namelijk dat de wolf in juni en juli achtereenvolgens opdook in de Nederlandse provincies Friesland, Flevoland en Gelderland, vooraleer aan te komen in Leopoldsburg.

Een tocht van, in vogelvlucht, 300 kilometer. ‘Op zich is dat niet zo uitzonderlijk. Wolven zijn heel beweeglijke dieren, ze kunnen in een nacht makkelijk vijftig kilometer afleggen’, zegt Van Muylem. ‘Uit gegevens van Wageningen Environmental Research blijkt wel dat August het laatste deel van zijn reis erg snel heeft afgewerkt.’

Omheining hersteld

Ondertussen is de elektrische omheining die de kudde schapen moet beschermen hersteld en onder voldoende stroom geplaatst. Dat zou de wolven moeten tegenhouden. De geleden schade komt in aanmerking voor vergoeding door de overheid, nu vast staat dat de twee wolven de dieren hebben gedood.

Het INBO blijft intussen nieuwe beelden analyseren die de wildcamera’s leveren. In totaal dertien camera’s registreerden op minder dan twee weken tijd al 143 keer een of twee wolven.