Tabloid-uitgever getuigt over deal Trump met Stormy Daniels
David Pecker Foto: AP

David Pecker, de uitgever van de tabloid National Enquirer en een vertrouweling van president Donald Trump, heeft het op een akkoord gegooid met de openbare aanklager in New York. Hij wordt in het onderzoek naar het betalen van zwijggeld aan pornoactrice Stormy Daniels buiten vervolging gesteld nadat hij heeft gesproken over Trumps rol in de zaak.

Dat melden Amerikaanse media. Ook Dylan Howard, een andere topman van het bedrijf dat National Enquirer uitgeeft, had een gesprek met de openbaar aanklager, en zou ook een akkoord hebben.

Pecker zou getuigenissen van vrouwen die een affaire hadden met Trump, zoals Stormy Daniels, bewust uit zijn eigen publicatie gehouden hebben. Hij zou het campagneteam van Trump mogelijk ook geadviseerd hebben om hen zwijggeld te laten betalen zodat ze ook niet met andere media konden praten. Op die manier konden de vrouwen niet van invloed zijn op het verloop van de campagne.

Het is in het kader van ditzelfde onderzoek dat Michael Cohen, de voormalige advocaat van Trump, al schuldig is bevonden voor het meewerken aan illegale campagnefinanciering. In dat onderzoek werd de naam van National Enquirer niet expliciet vernoemd, maar voor insiders was het duidelijk dat er verschillende keren aan gerefereerd werd.

Dat Pecker nu toch gepraat heeft met de aanklager, is eerder onverwacht. Hij werd al vier maanden geleden opgroepen om te komen getuigen, maar gaf daar tot dusver geen gehoor aan.

‘Privézaak’

President Trump blijft nog steeds ontkennen dat hij iets verkeerd heeft gedaan in de zaak. Volgens zijn meest recente versie dienden de betalingen om een privézaak te schikken, niet om de campagne te beïnvloeden. Bovendien zegt hij alles met zijn eigen geld betaald te hebben, en niet met campagnemiddelen. De versie van Cohen doet hij dan ook af als leugens.