Wanhopige Venezolanen eten rot vlees
Een klant ruikt aan een stuk bedorven vlees op een markt in Maracaibo, Venezuela. Foto: AP

Stroomuitvallen in de Venezolaanse havenstad Maracaibo maken dat vriezers etenswaren niet langer vers kunnen houden. Heel wat inwoners hebben de middelen ook niet om iets beters dan bedorven vlees te kopen.

Sommigen worden ziek door het rotte vlees, maar de lage prijs is voor velen de enige manier om zich vlees te kunnen veroorloven. ‘Het ruikt een beetje vies, maar je spoelt het met een beetje azijn en citroen’, zegt Yeudis Luna, die verkleurd vlees kocht bij een slagerij in Maracaibo, aan het persbureau Associated Press.

De op een na grootste stad van Venezuela heeft de afgelopen negen maanden regelmatig met stroomuitvallen te kampen. Bovendien verwoestte op 10 augustus een brand een belangrijke hoogspanningslijn die de stad van 1,5 miljoen inwoners van elektriciteit voorziet. Daardoor vielen veel koelinstallaties, die etenswaren vers hielden, in de stad uit. Minstens vier slagerijen verkopen volgens de Associated Press nu bedorven vlees in Las Pulgas, de centrale markt van Maracaibo.

Luna (55), een parkeerwachter, kocht er bewust rottend vlees voor hem en zijn kinderen, omdat ze anders honger zouden lijden. ‘Ik was bang dat de kinderen ziek zouden worden, omdat ze nog klein zijn’, zei hij. ‘Alleen de kleinste kreeg diarree en moest overgeven.’

Economische crisis

Venezuela gaat door een zware economische crisis sinds vier jaar geleden de olieprijzen instortten. Daardoor zijn basisvoorzieningen zoals stromend water en elektriciteit er schaars. Er zijn maar weinig medicijnen en ziekenhuizen kunnen amper functioneren.

Bovendien is er een groot tekort aan basisvoeding zoals melk, bloem en kip. Volgens cijfers van de Verenigde Naties zijn dit jaar meer dan 500.000 Venezolanen op de vlucht geslagen wegens tekorten aan levensmiddelen.