De Stemcheck, uw kompas bij de gemeenteraadsverkiezingen
Foto: imageglobe
Voor de lokale verkiezingen van 14 oktober ontwikkelden De Standaard en Het Nieuwsblad een stemtest op maat van de gemeenten. Een primeur.

Moet er een stop ­komen op chocolade- en souvenirwinkels in Brugge? De kwestie leeft in de West-Vlaamse hoofdstad. Wat blijkt? CD&V, Groen, Open VLD Plus, SP.A en Vlaams Belang vinden van wel, N-VA en PVDA van niet. Jawel, N-VA en PVDA op één lijn. Zij het niet om dezelfde redenen natuurlijk. De vrije markt moet spelen, menen de Vlaams-nationalisten, de PVDA stelt dan weer dat de drempel om andere zaken op te starten vooral minder hoog moet worden.

Het is slechts een van de 25 stellingen voor Brugge die De Standaard en Het Nieuwsblad samen met het databedrijf Tree Company ontwikkelden voor de Stemcheck, de stemtest die vanaf vandaag online ingevuld kan worden. Liefst 1.120 lijsttrekkers van lokale partijen uit heel Vlaanderen hebben daarvoor geantwoord op een batterij stellingen. Voor een deel over kwesties die overal van belang zijn – Moeten er meer sociale woningen komen? Moet het centrum autovrij worden? – maar voor een deel ook over erg specifieke dossiers. Moet er onder het Leuvense Bruulpark zo snel mogelijk een parking komen? Mag Aarschot schulden aangaan om de vredesbeiaard te kunnen aankopen? – spoiler alert: twee partijen vinden van wel, twee van niet.

Uiteindelijk kon er voor 274 gemeenten een eigen stemtest ontwikkeld worden. Na het evalueren van 25 stellingen krijgt u te zien in welke ­mate uw mening overeenkomt met die van de plaatselijke partijen. ‘Die schaal is ongezien. Een dergelijke fijnmazige stemtest werd al uitgerold in Denemarken en Nederland, maar nog nooit in Vlaanderen,’ zegt Michiel Nuytemans van Tree Company. ‘Het voordeel van een stemtest blijft dat je een duidelijk en vergelijkbaar beeld krijgt op de visie van de partijen in je gemeenten over een hele reeks thema’s. Dat terwijl partijen in hun eigen communicatie vaak focussen op hun stokpaardjes.’

Nationale partijen keken mee
Het valt op, de nationale hoofdzetels hielden een oogje in het zeil. Zo benadrukt CD&V in een tiental gemeenten dat de ‘zondagsrust nog altijd belangrijk is’. Want ‘het is, ook voor winkeliers zelf, een moment om met vrienden en familie samen te komen, fijne activiteiten te doen’. Ook bij andere nationale partijen duikt er bij sommige stellingen terug­kerende argumentatie op. Dat hoeft niet te verbazen natuurlijk. Lokale afdelingen kijken al snel naar de nationale partij bij twijfel. Omgekeerd willen de nationale partijen niet dat de lokale antwoorden over cruciale thema’s verschillende kanten uitgaan.