Nieuwe munt legt Venezuela lam
Een man toont de nieuwe Bolivar in het de Venezolaanse hoofdstad Caracas. Foto: AFP

Venezuela lag dinsdag plat door de invoering van een nieuwe munt. President Maduro verving de oude bolivar door de ‘bolivar soberano’ om de torenhoge inflatie in zijn land aan te pakken.

Duizenden winkels waren dinsdag gesloten om zich aan te passen aan de nieuwe munt en veel arbeiders bleven thuis uit onzekerheid. Ook de banken waren dicht. Tot nu toe zijn er geen meldingen geweest van geweld of protesten, al blijven de veiligheidsdiensten in het hele land in staat van paraatheid.

Met de lancering van nieuwe bankbiljetten en de herwaardering van de oude bolivar wil de regering de hyperinflatie in het land beteugelen. Zo werden maandag vijf nullen van de bankbiljetten geschrapt. Dat betekent dat een kopje koffie ter waarde van 2,5 miljoen bolivars vandaag 25 ‘soevereine bolivars’ kost.

Bovendien kondigde de regering-Maduro vorige week aan dat het de nieuwe munt zal koppelen aan de petro, de cryptomunt die in februari werd aangekondigd en die op zijn beurt aan olie-opbrengsten is gekoppeld. Maar analisten stellen deze strategie in vraag. Cryptomunten ontlenen hun waarde juist aan de totale afwezigheid van enige overheidsbemoeienis.

Crisis

Venezuela verkeert in een ernstige economische en politieke crisis sinds het instorten van de olieprijzen vier jaar geleden. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) voorspelt dat de inflatie in het Zuid-Amerikaanse land dit jaar één miljoen procent zal bereiken.

Volgens cijfers van de Verenigde Naties zijn dit jaar meer dan 500.000 Venezolanen op de vlucht geslagen wegens tekorten aan levensmiddelen en de stijgende criminaliteit.