Vanaf volgend jaar voor 150 euro van Brussel naar New York
Foto: ONLY FRANCE

Primera Air biedt vanaf volgende lente als eerste lowcostmaatschappij rechtstreekse vluchten aan van Zaventem naar New York. De prijs voor een enkeltje start vanaf 149 euro.

De lagekostenmaatschappij Primera Air legt vanaf de lente rechtstreekse vluchten in tussen Brussel en de Amerikaanse steden Boston, New York en Washington. Dat staat te lezen op de website van het Lets-Deense bedrijf.

Voor een enkeltje New York en Boston beginnen de prijzen vanaf 149 euro, naar Washington vliegen kan vanaf 189 euro. Die prijs is, volgens een snelle blik online, ook enkel in het doorgaan verzekerd: terugvluchten in mei en juni starten vanaf 161 euro.

Maar het kan dus wel, voor 310 euro heen en terug naar New York. Je gaat dan wel aan boord met een rugzak of handtas (en het best ook wat boterhammen). Voor bagage en een maaltijd moet worden bijbetaald. Wie één stuk bagage (23 kilo) wil meenemen, betaalt 35 euro enkel. Wie één stuk bagage wil inchecken en een handbagage (maximum 10 kilo) wil meenemen, boekt het best een comfort ticket. Die tickets starten aan 205 euro.

Maaltijden op de vlucht Zaventem - New York starten vanaf 11.99 (een sandwich en een drankje). Voor 15.99 euro krijg je een gerechtje met kip of vlees, vegetariërs en veganisten betalen volgens de site 29.99 euro. Wie zelf de zitplaats wil kiezen in Standard Economy betaalt 15 euro per stoel per vlucht.

Niet de eerste

Primera Air is uiteraard niet de eerste die inzet op goedkope trans-Atlantische vluchten. Berucht is Ryan­air, dat in 2015 nog verkondigde ooit een ticket naar Amerika voor 14 euro te willen aanbieden. Onzin, uiteraard.

Twee jaar geleden stelden het Noorse Norwegian en het IJslandse Wow Air al dat je voor 155 euro naar New York kon vliegen. Ook dat leek goedkoop. Maar als je ook graag weer terugkomt en één stuk bagage wil inchecken, dan eindig je toch al snel op 438 euro, zo bleek uit een steekproef. Bovendien moet je nog zien dat je in Londen of ­Parijs geraakt om op te stijgen, en moet je overstappen in Reykjavik. Bij Norwegian is dat hetzelfde verhaal. Een ticket heen én terug, inclusief 1 stuk bagage inchecken: 462 euro, met vertrek in Amsterdam en overstap in Oslo.

Opgelet: soms is de ‘traditionele’ luchtvaartmaatschappij goed­koper dan die nieuwe, zelfverklaarde prijsbrekers. De traditionele maatschappijen, koffer inclusief, komen soms scherper uit de hoek: zo leerde diezelfde steekproef dat je met British Airlines al voor 318 euro van Amsterdam naar de Big Apple vliegt. Retour en inclusief ingecheckte bagage.

‘Verheugd’

Primera Air voert volgens zijn website vanaf 9 mei dagelijkse vluchten uit tussen Brussels Airport en Newark International Airport (New York). Vanaf 2 juni verzorgt de luchtvaartmaatschappij telkens drie vluchten per week (op maandag, donderdag en zondag) vanaf de luchthaven van Zaventem naar de luchthaven Washington Dulles. Naar Boston vliegt Primera Air vanaf 4 juni vier keer per week (op dinsdag, woensdag, vrijdag en zaterdag vanuit Brussel).

Brussels Airport is uiteraard ‘verheugd’ met de komst van een eerste budgetvlieger die directe trans-Atlatische vluchten zal aanbieden. ‘Met zijn lowfareaanbod bevestigt de komst van Primera Air nogmaals dat onze luchthaven het breedste aanbod aan luchtvaartmaatschappijen biedt voor alle passagiers’, wordt luchthaventopman Arnaud Feist geciteerd in een persbericht.

‘Onze missie is om van dure trans-Atlantische reizen geschiedenis te maken’, aldus Anastasija Visnakova, hoofd Marketing van Primera Air. ‘Onze komst zal lokale reizigers de mogelijkheid bieden om op een betaalbare manier naar de VS en Canada te vliegen en meer Noord-Amerikaanse reizigers naar Brussel te halen.’

Primera Air vliegt ook vanuit Londen en Parijs naar Noord-Amerika.