Spaanse ‘wolf pack’ weggejaagd uit openbaar zwembad
Foto: AFP

Enkele leden van het befaamde ‘wolf pack’, een groep van vijf Spaanse mannen die dit jaar werd veroordeeld voor seksueel misbruik, zijn tijdens een bezoek aan een openbaar zwembad in Spanje weggejaagd door woedende badgasten.

De mannen bezochten zaterdag een verjaardagsfeest in het openbaar zwembad in Palomares del Río, een gemeente in de provincie Sevilla. Nadat enkele andere badgasten hen hadden herkend, keerde een deel van het aanwezige publiek zich tegen hen, zo meldt BBC.

De mannen werden onder meer uitgescholden, waarop zij zich genoodzaakt zagen het feestje te verplaatsen naar de andere kant van het sportcentrum.

‘We zullen nooit toelaten dat Palomares del Río een toevluchtsoord wordt voor verkrachters of criminelen’, liet de burgemeester van de stad maandag weten in een verklaring.

Nationaal schandaal

De zaak rond het ‘wolf pack’ - verwijzend naar de naam van de chatgroep op Whatsapp waarin de vijf mannen opschepten over het in groep verkrachten van een 18-jarige vrouw tijdens het San Fermin-festival in Pamplona in 2016 - is in Spanje uitgegroeid tot een nationaal schandaal.

De mannen werden niet veroordeeld voor verkrachting, omdat het slachtoffer zich volgens het politierapport niet zou hebben verweerd tijdens de feiten. Ze onderging alles apathisch, met gesloten ogen, en dus was er volgens de rechter geen sprake van geweld. Dat is volgens de Spaanse wet een noodzakelijke voorwaarde om van een verkrachting te kunnen spreken.

Bovendien werden de vijf voorwaardelijk vrijgelaten nadat ze amper enkele maanden van hun celstraf van negen jaar hadden uitgezeten, in afwachting van de uitspraak in beroep. Daarop volgden verschillende protesten van vrouwenrechtenorganisaties.