Italiaanse voetbalbond onderzoekt vrouwonvriendelijke oproep harde kern Lazio
Foto: Photo News

De Italiaanse voetbalbond (FIGC) heeft een onderzoek geopend naar een flyer die door de Ultras van Lazio Rome werd verspreid, met daarin de oproep om geen vrouwen toe te laten in een gedeelte van het Olympisch Stadion. Dat heeft de FIGC dinsdag bevestigd aan de BBC.

Voor de eerste wedstrijd van het seizoen, zaterdag tegen Napoli (1-2), ging een pamflet rond met daarin de boodschap dat het voorste gedeelte van de Curva Nord een “heilige plek” is waarin vrouwen niet gewenst zijn. De eerste tien rijen dienen volgens de Ultras voorbehouden te zijn aan mannen.

Lazio nam afstand van de flyer en stelde gekant te zijn “tegen elke vorm van discriminatie”. “We wisten hier niets van, het was een initiatief van enkele Curva Nord-fans”, verklaarde Lazio-woordvoerder Arturo Diaconale aan Italiaanse media. “We kunnen niet altijd tussenbeide komen om politiek incorrecte acties zoals deze te voorkomen.”

Onderaan de flyer staat “Il Direttivo Diabolik Pluto”. Diabolik is één van de leiders van de Irriducibili, een harde supporterskern van Lazio. Maandag meldde het Italiaanse nieuwsagentschap ANSA dat de personen verantwoordelijk voor het pamflet door de politie geïdentificeerd zijn en vervolgd kunnen worden voor seksuele discriminatie.