Amper vier werkzoekenden per vacature
Foto: BELGA

Door de goede economische conjunctuur en de dalende werkloosheid zijn er in Vlaanderen slechts vier werkzoekenden beschikbaar per vacature.

Voor de werkgevers wordt het steeds moeilijker om een voldoende aantal (geschikte) sollicitanten te vinden voor hun openstaande jobs. De krapte op de Vlaamse arbeidsmarkt was in de voorbije tien jaar nooit groter dan nu.

Dat blijkt uit een rapport door het Leuvense Steunpunt Werk, dat vandaag werd bekendgemaakt door de Vlaamse minister van Werk, Philippe Muyters (N-VA).

Uit de meest recente data van de VDAB - tot en met juli van dit jaar - blijkt dat er over heel Vlaanderen gemiddeld 4,2 werkzoekenden zijn per vacature. Vorig jaar waren er dat er nog 5,6 en in 2014, vier jaar geleden, zelfs nog 9,3.

Anders gezegd: in de voorbije vier jaar is het aantal kandidaten voor de invulling van een vacature meer dan gehalveerd.

Die krapte aan kandidaten is nog acuter als het gaat om hooggeschoolde jobs. Daar ligt de spanningsratio tussen werkzoekenden en vacatures op amper 2,3. In 2014 waren er nog 5,2 hooggeschoolde werkzoekenden per job.