Huis kopen kan (bijna) volledig digitaal
Foto: Wouter Van Vooren

Online een huis kopen (of huren) en de hele papierwinkel, contract incluis, digitaal afhandelen? Dat kan binnenkort bij de Vlaamse vastgoedgroep Dewaele.

Het vastgoedkantoor Dewaele start met een proefproject dat het volgens bedrijfsleider Filip Dewaele ‘mogelijk maakt om online alle verkoop- en huurovereenkomsten te ondertekenen, zoals aankoopbeloftes en plaatsbeschrijvingen van woningen, appartementen of bouwgronden’. Het bedrijf werkt hiervoor samen met de federale overheidsdienst Financiën.

Die digitalisering zal vastgoedtransacties ‘een pak sneller, veiliger en milieuvriendelijker doen verlopen’, aldus Dewaele.

Het is al gemeengoed dat huizenjagers online naar hun ideale woning zoeken, op de websites van immokantoren. Bij Dewaele zullen ze via hun identiteitskaart en een eID-kaartlezer ook het verkoopscompromis kunnen downloaden, lezen en met één muisklik ondertekenen. Op termijn zal dat ook kunnen met het opzeggen van contracten tussen huurder en verhuurder.

Akte niet digitaal

Er blijft één grote uitzondering bestaan op de digitalisering van een vastgoedtransactie. Dat is het eindpunt van de operatie, de notariële akte. Die wordt nog niet online opgesteld of ondertekend. Dat gebeurt nog altijd op het kantoor van de notaris.

Veel minder papier

De federale ministers van Financiën, Johan Van Overtveldt (N-VA), en Digitalisering, Alexander De Croo (Open VLD), steunen het project en valideren de wettelijkheid ervan. Ze hopen dat op termijn alle makelaars in het systeem stappen en benadrukken de administratieve vereenvoudiging ervan: ‘Elk jaar worden zo’n 140.000 onderhandse verkoopovereenkomsten gesloten in ons land. Zo’n document telt al vlug tientallen pagina’s, in meerdere exemplaren. Die papieren rompslomp zal tot het verleden behoren.’