Een jonge Genkenaar geeft in 'Het Belang van Limburg' toe, dat hij meegedaan heeft met de racistische slogans op Pukkelpop. ‘Dit is niet wie ik ben', excuseert hij zich.

‘Tot mijn grote spijt ben ik een van de jongeren in het filmpje die het bewuste liedje meezingt. Zonder nadenken en zonder enig besef van de gevoelens die dat zou kunnen losweken bij anderen’, klinkt het dinsdag.

‘Ik ben enorm geschrokken van mijn eigen gedrag. Dit strookt absoluut niet met de persoon die ik ben of wil zijn’, zegt de jongeman. ‘De manier waarop ik nu publiek word afgemaakt, vind ik erg. Ik wil me excuseren bij iedereen die zich aangevallen voelt en in het bijzonder bij de twee dames die dit terecht gemeld hebben als onaanvaardbaar. Ik hoop oprecht dat deze heisa overgaat.’

Het Limburgse parket opende maandag een onderzoek naar het ernstige geval van racisme. Een Brussels meisje getuigde hoe zij en haar zusje er verbaal en fysiek werden lastiggevallen, terwijl omstanders niet reageerden. Op een filmpje dat ze online verspreidde, is te zien hoe enkele jongeren ‘Handjes kappen, de Congo is van ons’ zingen.  De organisatie liet in een reactie weten dat er op het festival ‘geen plaats is voor zulke individuen’.