‘Het is de eerste keer dat ik me zo belaagd voelde in groep en in een omgeving waar we ons moesten amuseren.’ Dat zegt een van de vrouwen die op muziekfestival Pukkelpop met racisme te maken kreeg. Een officiële klacht bij de politie komt er niet, maar het parket van Limburg opent wel een onderzoek.

Twee zwarte vrouwen werden afgelopen weekend tijdens Pukkelpop het doelwit van beledigingen. Zo verwees een groepje mannen in een ‘lied’ onder meer naar het koloniale verleden van ons land, met de woorden ‘handjes kappen, de Congo is van ons’. Een van de vrouwen deelde videobeelden van het incident op haar Twitter-pagina, en deed maandagavond haar verhaal bij de Franstalige commerciële RTL-TVI.

‘Het was verschrikkelijk’, zegt ze. ‘Mensen zouden beter moeten opletten met wat ze zeggen, want het kan sommige mensen veel pijn doen.’ Commentaren op sociale media die erop wezen dat er weleens alcohol in het spel kon geweest zijn, vindt het slachtoffer geen excuus. ‘Zelfs dan is het niet oké om zo’n dingen te zeggen.’

Onderwijs

Via haar Twitter drukt de vrouw intussen ook haar dankbaarheid uit voor de steun die ze voelde na het delen van haar relaas . Tegelijk zegt ze echter ook onder de indruk te zijn van de negatieve reacties. ‘En wat dan nog als ze minderjarig waren? Maakt dat de zaken minder erg?’ Een andere Twitter-criticus wil ze wat geld storten, zodat hij ‘een dik boek over de oorsprong van wat hij zong’ kan kopen voor de zingende jongens in het filmpje. ‘En koop meteen ook een kaart van Afrika, zodat je hem kunt leren dat niet elke zwarte uit Congo komt.’

Voorts verwijst de vrouw naar een reactie aan internettijdschriftCharlie magazine. ‘Racisme is overal en je kan het gewoon niet tegenhouden,’ zegt ze daar. ‘Het enige wat je kan doen is je kinderen onderwijzen zodat de komende generaties meer kennis hebben van andere culturen.’ Ze laat ook nog weten dat ze niet wilt dat er een klopjacht komt jongemannen in het filmpje.

Geen klacht, wel onderzoek

Behalve de zangkoren werden de vrouwen tijdens het concert van rapper Kendrick Lamar ook nog geduwd en geschopt. Ze zegt ook dat mensen met hen op de foto wilden en dat er aan hun haar getrokken werd. ‘Ik werd behandeld als een dier in een kooi.’ Maar intussen heeft ze wel beslist om geen klacht in te dienen bij de politie, ook al was ze dat eerst van plan.

Het parket van Limburg heeft de politie intussen wel opdracht gegeven om een onderzoek naar de feiten te starten. Dat gebeurde ‘op eigen initiatief, niet na een klacht’, bevestigt Anja De Sutter aan De Standaard.

Noot van de redactie: Alle personen in de video zijn onherkenbaar gemaakt, ook omstaanders die niets met het incident te maken hadden.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in